Sanader umjereni optimist glede pozitivnog ishoda sastanka Radne skupine

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u ponedjeljak umjereni optimizam u pogledu pozitivnog ishoda sastanka Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koja se treba sastati poslije podne u Luxembourgu.

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u ponedjeljak umjereni optimizam u pogledu pozitivnog ishoda sastanka Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koja se treba sastati poslije podne u Luxembourgu.

"Hrvatska je, kada je riječ o primjeni Akcijskog plana, učinila sve i to ću danas reći na sastanku Radne skupine i držim da možemo očekivati da se naš plan ispravno vrednuje", rekao je Sanader u kongresnom centru gdje se održava sastanak Vijeća ministara EU-a.

Upitan da komentira informacije iz diplomatskih krugova da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte pripremila povoljno izvješće za Hrvatsku, Sanader je rekao: "I ja sam to čuo iz novinarskih, a ne iz diplomatskih krugova. U svakom slučaju nema potrebe za nervozom, hrvatska Vlada je svjesna da je dobro sve ono što smo učinili i mislim da mirno treba sačekati da se završi rasprava o Turskoj i da se prijeđe na Hrvatsku".

Također je rekao da je "tehnički moguće" da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore još danas, ali da je prije toga potrebna politička odluka.

Hrvatski premijer je rekao da je hrvatsko izaslanstvo za sastanak Radne skupine pripremilo nešto detaljnije izvješće, u kojem "nema ništa novog za Carlu del Ponte, ali ima puno novoga za članove Radne skupine".

Sanader, koji je došao u kongresni centar pet minuta prije Carle del Ponte, nije htio potvrditi, ali ni opovrgnuti informaciju da se u ponedjeljak u Luxembourgu sastao s tužiteljicom Del Ponte.



Pisane vijesti