Vlada: Novi zakoni o udžbenicima i kazalištima

Vlada je danas predložila donošenje novog zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole prema kojemu bi se udžbenici birali na četiri godine, a sva odjeljenja jednog razreda u školi morala bi koristiti isti udžbenik.

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Vlada je danas predložila donošenje novog zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole prema kojemu bi se udžbenici birali na četiri godine, a sva odjeljenja jednog razreda u školi morala bi koristiti isti udžbenik.

Udžbenički standard donosio bi ministar znanosti, obrazovanja i športa.

Predloženi je zakon najbolje što smo u ovom trenutku mogli napraviti, kaže resorni ministar Dragan Primorac.

Premijer Ivo Sanader poručuje pak da je dosta voluntarizma u području udžbenika i prakse da primjerice i savjetnici Zavoda za školstvo pišu udžbenike, a njihov se dolazak u škole često smatra znakom da se kupuju upravo njihovi udžbenici.

Saboru je predložen i novi zakon o kazalištima, prema kojemu bi četiri nacionalna kazališta zadržala svoj status, a omogućilo bi se i osnivanje nacionalnog kazališnog ansambla prema potrebi.

U upravljanje kazalištima uvela bi se upravna vijeća kao spona između osnivača i intendanta, odnosno ravnatelja.

Zakonom se, osim toga želi spriječiti sukob interesa, te zabraniti natjecanje kazališnih umjetnika sa samim kazalištem na način da će svoj angažman izvan kazališta moći ostvariti samo uz prethodnu pisanu suglasnost intendanta, odnosno ravnatelja i uz obvezu zaključivanja ugovora matičnog kazališta s drugim poslodavcem.

Vlada je kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi predložila ukidanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, koji nikad nije ni zaživio.

Osim toga, kroz izmjene se na jasniji način propisuje kako odrasla osoba može svojom imovinom podmirivati cijenu smještaja u ustanovi socijalne skrbi, zatim osnivanje obiteljskih centara, i sl.

U idućoj godini za provedbu zakona trebat će osigurati oko 16 milijuna kuna.

Vlada je danas izrazila odlučnost provoditi sve mjere i kazniti sve pokušaje trgovanja djecom potvrdivši to donošenjem nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja djecom do konca 2007.

Taj plan detaljno razrađuje što tko treba učiniti, a okvirno će za te aktivnosti trebati više od 1,6 milijuna kuna u iduće dvije i pol godine.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo što ta pojava u Hrvatskoj nije poprimila razmjere kao u nekim drugim zemljama.

Naime, prema procjenama UNICEF-a trećinu žrtvama trgovanja ljudima čine djeca, što je oko 1,3 milijuna djece godišnje.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su u provedbi jedinstvene politike za osobe s invaliditetom učinjeni znatni pomaci, ali da to još uvijek nije dovoljno.

Govoreći o provedbi Nacionalne strategije i jedinstvene politike za osobe s invaliditetom u prošloj i pretprošloj godini, Kosor je navela da su resorna ministarstva lani za različite programe za osobe s invaliditetom izdvojile više od 35 milijuna kuna.



Pisane vijesti