Kosor otvorila konferenciju "Europska unija i Hrvatska: jačanje dijaloga civilnog društva"

Vlada ocjenjuje da nevladin sektor u Hrvatskoj sve više izrasta u važan društveni, politički ali i gospodarski čimbenik koji može utjecati na pozitivno stajalište građana o pristupu Hrvatske Europskoj uniji, naglasila je potredsjednica Vlade Jadranka Kosor otvarajući danas u Novinarskom domu međunarodnu konferenciju "Europska unija i Hrvatska: Jačanje dijaloga civilnog društva".

ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Vlada ocjenjuje da nevladin sektor u Hrvatskoj sve više izrasta u važan društveni, politički ali i gospodarski čimbenik koji može utjecati na pozitivno stajalište građana o pristupu Hrvatske Europskoj uniji, naglasila je potredsjednica Vlade Jadranka Kosor otvarajući danas u Novinarskom domu međunarodnu konferenciju "Europska unija i Hrvatska: Jačanje dijaloga civilnog društva".

Konferenciju je organizrala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a okupila jestotinjak predstavnika hrvatskih nevladinih organizacija i državnih institucija te predstavnike EU i europskih nevladinih udruženja.

Cilj skupa je potaknuti raspravu o mogućnostima provedbe nedavne inicijative Europske komisije o potrebi jačanja dijaloga organizacija civilnog društva iz EU i zemalja kandidatkinja.

Potpredsjednica Kosor navela je da je prema posljednjim podacima u Hrvatskoj registrirano 28 tisuća nevladinih udruga. "Vlada želi poticati suradnju s civilnim udrugama jer njihovo djelovanje smatra važnim u razvoju demokracije, pa je je tako u prošloj godini iz državnog proračuna za njihov rad izdvojeno 150 milijuna kuna", rekla je Kosor.

Predsjednica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša Matić ističe da ta institucija nastoji provesti specijalističku izobrazbu o temama vezanim uz pristup Hrvatske EU poput upoznavanja predstavnika civilnog društva s institucijama EU, vještinama lobiranja te mogućnostima financiranja.

Skup su pozdravili i član Upravnog odbora Europskog građanskog servisa (European citizen action service- ECAS) Raymond Georis te britanski veleposlanik u Hrvatskoj Sir John Ramsden.



Pisane vijesti