Vlada podržala izgradnju vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije

Program izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije koji bi riješio probleme vodoopskrbe u tri slavonske županije, dobio je potporu hrvatske Vlade koja je danas zasjedala u Slavonskome Brodu.

SLAVONSKI BROD, 22. rujna 2005. (Hina) - Program izgradnje Regionalnog vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije koji bi riješio probleme vodoopskrbe u tri slavonske županije, dobio je potporu hrvatske Vlade koja je danas zasjedala u Slavonskome Brodu.

Od nadležnih ministarstava Vlada je zatražila pripremu plana sufinanciranja prve faze Programa vrijednog 397 milijuna kuna, a planiran je za razdoblje 2006. do 2010. godine.

Izgradnja tog sustava izuzetno je bitna za područje u kojem tek oko 62 posto stanovništva dobiva vodu iz javnog vodovoda, a svega 19 posto ima zdravstveno ispravnu vodu za piće, istaknuto je na sjednici.

Dva milijuna kuna Vlada je izdvojila na ime jednokratne pomoći za stradale u nevremenu koje je nedavno pogodilo Brodsko-posavsku županiju.

Zakupnike državnog poljoprivrednog zemljišta u toj, ali i svim drugim županijama koje su pogodile poplave i prepolovile im prinose, oslobodila je plaćanja zakupnine u dijelu koji pripada državi, dakle 25 posto iznosa, te pozvala županije i gradove, odnosno općine da slijede njezin primjer.

Vlada je u Brodu donijela i nekoliko odluka važnih za lokalno gospodarstvo.

Podržala je sklapanje ugovora između Hrvatskih željeznica i holdinga "Đuro Đaković" oproizvodnji 300 novih teretnih vagona koji bi trebali biti isporučeni u idućoj, u 2007. te u 2008. godinu - model financiranja u idućih mjesec dana trebaju dogovoriti resorna ministarstva, HŽ i holding Đaković.

"Đuri Đakoviću" povjerit će se i proizvodnja borbenog oklopnog vozila pješaštva za Oružane snage RH - Vlada je, naime, odobrila da se opremanje Oružanih snaga RH tim vozilom izuzme od javnog natječaja i povjeri spomenutoj tvrtki.

Nadležna tijela Vlada je zaključkom obvezala da utvrde mogućnost da u idućoj godini počne izgradnja prve faze južne obilaznice Nove Gradiške i spojne ceste Slavonskoga Broda.

Odlučila je i da će se dogradnja i opremanje poliklinike brodske bolnice "Josip Benčević" financirati iz decentraliziranih sredstava brodske županije i to sa po tri milijuna kuna od 2006. do 2008.



Pisane vijesti