Premijer Sanader: Napadom na Veleposlanstvo želi se usporiti put u EU

Premijer Ivo Sanader ponovio je večeras da je eksplozija u Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu usmjerena na to da praktički uspori put Hrvatske prema EU, istaknuvši da je Hrvatska sigurna i stabilna zemlja te da mjerodavne službe čine sve kako bi otkrile počinitelje toga terorističkog čina.

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ponovio je večeras da je eksplozija u Britanskom veleposlanstvu u Zagrebu usmjerena na to da praktički uspori put Hrvatske prema EU, istaknuvši da je Hrvatska sigurna i stabilna zemlja te da mjerodavne službe čine sve kako bi otkrile počinitelje toga terorističkog čina.

U razgovoru za Dnevnik HRT-a premijer je na pitanje voditelja rekao da je napad na Veleposlanstvo teroristički čin, ali da nije međunarodni terorizam ako se on promatra u kontekstu onoga što danas, a nakon napada na New York, nazivamo međunarodnim terorizmom.

S tim u vezi Sanader smatra da je izjava ministra obrane Berislava Rončevića kako ne vjeruje da bi Hrvatska mogla biti na meti terorista posve točna, jer nema nikakvih pokazatelja koji bi upućivali na suprotno.

Opetovano izrazivši žaljenje zbog eksplozije, u kojoj je jutros ozlijeđena jedna osoba, premijer je rekao da taj teroristički čin treba promatrati i s obzirom na činjenicu da je riječ o veleposlanstvu zemlje koja sada predsjeda EU-om te da se dogodio u trenutku kad Hrvatska očekuje pomak u odluci EU-a hoće li Hrvatska početi pregovore
ili ne.


"U tom se smislu ne mogu oteti dojmu da je taj teroristički čin usmjeren na to da praktički uspori put Hrvatske prema EU, ali pri tomu nikako ne mislim na legitimni euroskepticizam", istaknuo je Sanader. Jer, dodao je, legitimni euroskepticizam postoji u svakoj državi i stranci, pa tako i u Hrvatskoj, a kako smo mogli vidjeti i na prošlim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, on je bio prilično izražen pa je jedna stranka na takvu programu dobila i velik postotak glasova.

Ali, ponovio je Sanader, nedvojbeno je točno da se teroristički čin dogodio u Britanskome veleposlanstvu u Zagrebu u vrijeme kad EU-om predsjeda Velika Britanija i kad Hrvatska očekuje neke odluke Unije koje bi za nas mogle biti pozitivne.

Dodao je kako osobno smatra da današnji teroristički čin neće utjecati na hrvatski put približavanja EU, jer je, istaknuo je, Hrvatska stabilna zemlja. Sanader je izrazio nadu da je riječ o izdvojenu slučaju, rekavši da policija i sve mjerodavne službe čine sve kako bi istražile sve potankosti koje će otkriti počinitelja.

S tim u vezi premijer je spomenuo i najnovije izvješće američkoga State Departmenta u kojemu su Hrvatskoj, rekao je, dane sjajne ocjene o gospodarskim reformama te makroekonomskoj i demokratskoj stabilnosti.

Sanader smatra kako je dobro čuti ocjene drugih o nama, jer sami o sebi možemo govoriti ovako ili onako, ali, istaknuo je, State Department, koji već 15 godina ocjenjuje zemlje u tranziciji, Hrvatskoj je dao spomenutu ocjenu.

Posebice pak kad je riječ o sigurnosti, premijer je spomenuo da je ocjena State Departmenta da u tom smislu Hrvatska može biti čak i vodeća zemlja u jugoistočnoj Europi.

Sanader je, pozvavši hrvatsku javnost da sačuva prisebnost, rekao da mjerodavne hrvatske službe rade što je u njihovoj nadležnosti te izrazio nadu da će se ubrzo istražiti svi relevantni detalji koji bi mogli dovesti do zaključka tko je počinitelj današnjega terorističkog čina u Britanskome veleposlanstvu u Zagrebu.



Pisane vijesti