Premijer Sanader: Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja nije točna

Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj nije točna i Hrvatska će uložiti prosvjed, izjavio je danas premijer Ivo Sanader koji ovih dana očekuje da tu ocjenu demantira i vodstvo Svjetske banke.

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj nije točna i Hrvatska će uložiti prosvjed, izjavio je danas premijer Ivo Sanader koji ovih dana očekuje da tu ocjenu demantira i vodstvo Svjetske banke.

Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj naprosto nije točna i ja je kao hrvatski premijer ne prihvaćam, kazao je Sanader na Gospodarskom forumu, tradicionalnom susretu premijera i članova Vlade sa gospodarstvenicima na Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu. Svjetska banka u svom izvješću o uvjetima poslovanja Hrvatsku je svrstala tek na 118. mjesto, čime je Hrvatska najlošije rangirana među istočnoeuropskim zemljama.

Najavljujući prosvjed Svjetskoj banci, premijer ih je pozvao da pokažu jednu tranzicijsku zemlju koja ima one stop shop, koja obavlja reformu zemljišnih knjiga, katastra i slično.

Prema informacijama koje ima premijer, sutra bi trebalo reagirati i vodstvo Svjetske banke.

Mi znamo koliko vrijedimo, kazao je Sanader potkrepljujući to i činjenicom da su svjetske rejting agencije krajem prošle godine prvi put nakon sedam godina poboljšale kreditni rejting Hrvatske.

Nakon toga, u siječnju ove godine, u Hrvatskoj je bio tim Svjetske banke koji se nije javio nikome iz Vlade, ministarstava i taj je tim procjenjivao što je učinjeno u 2004., rekao je premijer.

Neke bitne stvari koje su se dogodile u Hrvatskoj nisu unesene, kazao je, pitajući nisu li te ocjene (rejting agencija i Svjetske banke) u apsolutnoj kontradikciji.

Napominjući kako je posrijedi možda i politika, premijer je najavio da će se istražiti što je posrijedi kada se radi o ocjeni Svjetske banke.

Premijer i članovi Vlade na ovogodišnjem Gospodarskom forumu s gospodarstvenicima razgovaraju o konkurentnosti Hrvatske na putu prema EU.

Cilj je Hrvatske da ulaskom u EU osigura i snažan gospodarski rast, kazao je premijer.

Govoreći o Vladinim mjerama najavio je daljnja ulaganja u infrastrukturu, napominjući da će investicije idućih godina biti na razini 7 posto BDP-a godišnje ili oko 15 milijardi kuna. Vlada će, istaknuo je, raditi na razvoju klastera restrukturiranju poljoprivredno-prehrambenog sektora, restrukturiranju neefikasnih javnih poduzeća, itd.

Nastavit će se i privatizacija, a Vlada će poticati i javno privatno partnerstvo, a u pripremi je i Zakon o javno privatnom partnerstvu.

Premijer je istaknuo da će Vlada u suradnji sa Hrvatskom narodnom bankom nastojati ustrajati na niskoj inflaciji i stabilnom tečaju te na usporavanju javnog duga.



Pisane vijesti