Split: Potpisan ugovor o uređenju Karepovca

Ugovor o sanaciji odlagališta splitskog komunalnog otpada na Karepovcu, kojim je Vlada Splitu za taj posao nepovratno darovala 59,3 milijuna kuna, svečano je danas potpisan u Gradskom poglavarstvu u Banovini, u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera.

SPLIT, 11. srpnja 2005. (Hina) - Ugovor o sanaciji odlagališta splitskog komunalnog otpada na Karepovcu, kojim je Vlada Splitu za taj posao nepovratno darovala 59,3 milijuna kuna, svečano je danas potpisan u Gradskom poglavarstvu u Banovini, u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Ugovor za tu kapitalnu investiciju, ukupno vrijednu 148 milijuna kuna, potpisali su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.

Premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem tog ugovora, ocijenivši da je ovo prva Vlada koja se uistinu uhvatila u koštac s pitanjima otpada u državi.

Sjetimo se samo slika i iz Splitsko-dalmatinske županije iz prošle godine, kazao je Sanader, podsjetivši da je Vlada nedavno prihvatila Strategiju gospodarenja otpadom za idućih 20 godina. Gospodarenje otpadom jedna je od glavnih zadaća ne samo u svijetu nego i u Hrvatskoj, rekao je premijer.

Strategija gospodarenja otpadom od 2005. do 2025. vrijedna je 25 milijarda kuna i to je velik novac. Za razliku od svih vlada prije nas, kazao je, mi smo se uhvatili u koštac s tim pitanjem i nismo to prepustili samo lokalnim zajednicama. A do danas, istaknuo je Sanader, potpisali smo sa županijama i gradovima u Hrvatskoj ugovore od 1,5 milijarda kuna nepovratna novca za uređenje odlagališta.

Mladineo je istaknuo da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Splitsko-dalmatinskoj županiji već odobrio 125 milijuna kuna za uređenje 16 službenih neuređenih odlagališta komunalnog otpada, a uređuju se i tri divlja odlagališta.

Fond je za osnivanje županijskog centra za odlaganje otpada kod Lećevice odobrio 32,5 milijuna kuna, a do kraja ove godine za tu će namjenu doznačiti 3,9 milijuna kuna za nove istražne radove i projektnu dokumentaciju. Fond će uložiti ukupno 260,5 milijuna kuna nepovratne novčane pomoći u uređenje odlagališta i zaštitu okoliša u Županiji, kazao je, uz ostalo, Mladineo.

Svečanu potpisivanju ugovora nazočili su ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić, saborski zastupnici iz svih stranaka i gradski vijećnici, a premijera Sanadera je za njegova prvoga posjeta Poglavarstvu od kada je predsjednik Vlade pozdravio gradonačelnik Zvonimir Puljić. Sanader se upisao u Zlatnu knjigu "1700 godina Splita", obećavši gradonačelniku i nazočnima da će Vlada uvelike podupirati grad Split u pokretanju svih projekata i gospodarstva.

Danas su najavljeni i novi projekti u Splitu, kao što su premještanje željezničkog kolodvora iz središta Splita u sjevernu luku, izgradnja doma umirovljenika, a Sanader je istaknuo da sadašnja koalicija u Splitu na vlasti ima potporu Vlade.

Gradonačelnik Puljić premijeru je darovao skulpturu Kažimira Hraste i knjigu Povijest Splita Grge Novaka.



Pisane vijesti