Vlada: Uvođenje reda na tržištu pšenice

Uvođenjem tržnog reda za pšenicu, učinjen je povijesni iskorak u sređivanju stanja na tom tržištu, ocijenio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sjednici Vlade koja je donijela Uredbu o tržnom redu za pšenicu.

ZAGREB,8. srpnja (Hina) - Uvođenjem tržnog reda za pšenicu, učinjen je povijesni iskorak u sređivanju stanja na tom tržištu, ocijenio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sjednici Vlade koja je donijela Uredbu o tržnom redu za pšenicu.

Uredbom se utvrđuju dvije razine cijena za pšenicu standardne kakvoće - od države zajamčena cijena od 75 lipa po kilogramu, te minimalna od 92 lipe po kilogramu koju plaćaju otkupljivači i prerađivači, s tim da im država 'pokriva' dio troškova i to potporom od 10 lipa po kilogramu.

Tako utvrđene cijene značit će za pšenicu vrlo slične uvjete kao i lani, rekao je Čobanković.

Općinskim i gradskim vijećima Vlada je dala rok do 30. rujna da donesu programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, što je uopće preduvjet da se može prometovati tim zemljištem.

Ne učine li to do zacrtanog roka nadležnost donošenja programa prebacila bi se na nadležno županijsko poglavarstvo.

Vlada je odredila da će početnu cijenu, a riječ je o tržnoj cijeni koja vrijedi na području gdje se zemlja nalazi, za prodaju i zakup državne zemlje određivati nadležna porezna uprava.

Vlada je danas osnovala i svoje Povjerenstvo za zatočene i nestale, koje bi, osim što bi prikupljalo saznanja o zatočenima i nestalima, imalo i funkciju pregovarača.



Pisane vijesti