Sanader otvorio Hrvatsko-kineski poslovni forum

Premijer Ivo Sanader otvorio je u ponedjeljak u Šangaju Hrvatsko-kineski poslovni forum i ponovno pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, a hrvatske gospodarstvenike da budu nazočni na kineskom tržištu.

ŠANGAJ, 30. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader otvorio je u ponedjeljak u Šangaju Hrvatsko-kineski poslovni forum i ponovno pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, a hrvatske gospodarstvenike da budu nazočni na kineskom tržištu.
Govoreći pred stotinjak hrvatskih i kineskih gospodarstvenika, Sanader je rekao da njihovoj suradnji pogoduju dobri politički odnosi Hrvatske i Kine koji su ponovno potvrđeni u razgovorima s najvišim kineskim dužnosnicima, predsjednikom Huom Jintaom i premijerom Wenom Jiabaom, kao i s gradonačelnikom Šangaja Hanom Zhengom.


"Možemo reći da nema otvorenih pitanja u našim odnosima, već međusobni osjećaj simpatija i prijateljstva što čini boljim ozračje za gospodarsku i svaku drugu suradnju", rekao je Sanader gospodarstvenicima.

Podsjetio je na 25 godina dugo prijateljstvo Zagreba i Šangaja i izrazio nadu da će ono dati poticaj razvoju gospodarskih veza i postizanju sve boljih rezultata svake godine.

Sporazum o suradnji malog i srednjeg poduzetništva, potpisan prije nekoliko dana u Pekingu, upotpunjuje pravni okvir za suradnju, uz već ranije potpisane sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investicija, rekao je Sanader.

Kineske je gospodarstvenike pozvao da koriste geostrateški položaj Hrvatske, njene luke Rijeku i Ploče, za ulaz na tržišta srednje i istočne Europe, da koriste hrvatske turističke potencijale i Zagrebački velesajam kao moguće mjesto stalne kineske nazočnosti u regiji.

Predsjednik šangajske Udruge za međunarodnu trgovinu Chen Furong iznio je impresivne podatke o razvoju grada. Uz godišnju stopu rasta od 10 posto, bruto društveni proizvod (BDP) iznosio je prošle godine 90 milijardi američkih dolara, gradski proračun je 17 milijardi dolara, u tijeku je izvedba 37.400 investicijskih projekata, a vrijednost stranih investicija iznosi 89,2 milijarde dolara.

Šangaj se priprema za održavanje svjetske izložbe EXPO 2010. i očekuje se da će to dati novi poticaj svim granama gospodarstva, rekao je Chen. Iznio je podatak da je trgovinska razmjena između Hrvatske i Šangaja prošle godine iznosila 21,86 milijuna dolara, dok je ukupna trgovinska razmjena dviju zemalja u prošloj godini vrijedila 642,7 milijuna dolara. Chen je izrazio uvjerenje da će forum gospodarstvenika uspjeti naći načine za unaprjeđenje suradnje u bankarstvu, korištenju naftnih resursa, prehrambenoj industriji, brodogradnji, korištenju luka, pomorskom prometu, informatici i u svim drugim oblastima.

Direktorica sektora Hrvatske gospodarske komore (HGK) za međunarodne odnose Dunja Konjevod rekla je sudionicima foruma da će brošura "Kako poslovati s Hrvatskom", prevedena na kineski, olakšati njihov rad kao i odgovarajuća brošura kineskog ministarstva gospodarstva. S obzirom na to da je Kina veliki investitor u svijetu, pozvala je gospodarstvenike da ulažu i u Hrvatsku te naglasila da je hrvatski interes povećati strana ulaganja i zajedničku proizvodnju. Pozvala je Kineze da koriste prednosti koje pruža 18 slobodnih zona i veliki broj poslovnih zona u Hrvatskoj.

Nakon plenarnog sastanka, nastavljeni su individualni razgovori hrvatskih i kineskih gospodarstvenika o mogućim konkretnim projektima.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec izjavio je novinarima hrvatskih redakcija da je Končar pred zaključivanjem jednog ugovora, da izvjesne izglede ima željezara u Sisku, kao i prehrambena industrija. On drži da bi se hrvatski proizvođači morali udruživati radi zajedničkog nastupa u Kini, što bi smanjilo troškove predstavništva koje godišnje iznosi oko 150 tisuća dolara. Polančec je rekao da je fasciniran brzim rastom kineskog gospodarstva, uz ostalo podatkom da Kina troši jednu trećinu svjetske proizvodnje cementa i da ona zapravo velikom potražnjom određuje cijene cementa i željeza u svijetu.

Na kineskom tržištu i hrvatsko gospodarstvo mora naći svoje mjesto, rekao je Polančec.



Pisane vijesti