Hrvatsko-kineski gospodarski forum nastavlja s radom u ponedjeljak u Šangaju

Hrvatsko-kineski poslovni forum nastavlja u ponedjeljak u Šangaju razmatrati mogućnosti proširenja gospodarske suradnje o čemu se već u petak razgovaralo s kineskim gospodarstvenicima iz Pekinga, a po prvim ocjenama možda je na pomolu iskorak ka proširenju suradnje.

ŠANGAJ, 29. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatsko-kineski poslovni forum nastavlja u ponedjeljak u Šangaju razmatrati mogućnosti proširenja gospodarske suradnje o čemu se već u petak razgovaralo s kineskim gospodarstvenicima iz Pekinga, a po prvim ocjenama možda je na pomolu iskorak ka proširenju suradnje.

Nakon što je hrvatski premijer Ivo Sanader u petak pozvao hrvatske gospodarstvenike da povećaju izvoz u Kinu a kineske da počnu ulagati u Hrvatsku, o mogućnostima hrvatskog gospodarstva Kinezima je govorila direktorica Sektora HGK za međunarodne odnose Dunja Konjevod. Ona je rekla da je hrvatski interes uspostava dugoročne i stabilne suradnje kroz zajedničke projekte i kineska ulaganja u Hrvatskoj i to u proizvodnji za izvoz.

Dvadesetak hrvatskih gospodarstvenika u Pekingu je zainteresiranim kineskim partnerima predstavilo svoje tvrtke. Predstavnici kineske Grupacije za energetsku opremu - China Machinery razgovarali su s predstavnicima Končara i Đure Đakovića o mogućnosti sudjelovanja tih firmi u elektrifikacije pojedinih dijelova Kine. Razgovori su tek u početnoj fazi i najteže je pitanje mogu li hrvatske tvrtke biti konkurente na kineskom tržištu.

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak HBOR Anton Kovačev upoznao je potencijalne partnere s načinima na koje banka pomaže hrvatskim izvoznicima. Predstavnik Luke Rijeka Dinko Starčević predstavio je mogućnosti luke koje su za sada skromne u odnosu na kineske potrebe pa bi se Luka mogla koristiti tek uz veća kineska ulaganja.

Kinesko Udruženje proizvođača prehrambenih proizvoda zainteresirano je za osnivanje "vinske akademije" odnosno za uvoz tehnologije i znanja o vinogradarstvu i proizvodnji vina. U tim razgovorima za sada sudjeluju vlasnici Kutjevačkih podruma Enver i Maxim Moralić.

Po riječima Dunje Konjevod, Kina je sve manje zainteresirana za izvoz tekstilnih proizvoda, a sve više za izvoz visoke tehnologije pa je u razgovorima uz ostalo iskazan interes za ulazak u hrvatsku telefoniju.

Hrvatski gospodarstvenici imaju cilj naći svoje mjesto na kineskom tržištu, razvijati zajedničke projekte, ali i zaustaviti neravnotežu u vanjskoj trgovini. U prošloj godini Kinezi su u Hrvatsku izvezli robe u vrijednosti od 635 milijuna američkih dolara, a hrvatski izvoz vrijedi oko 7 milijuna dolara. Hrvatski gospodarstvenici očekuju da će im pomoć u sklapanju poslova pružiti i počasni predstavnik HGK u Kini, kineski biznismen Liu Gang.

Hrvatsko-kineski poslovni forum u ponedjeljak otvara premijer Sanader kao što je to učinio i u Pekingu.



Pisane vijesti