Hrvatski i kineski premijeri potpisali u Pekingu izjavu o daljnjoj suradnji

Hrvatski premijer Ivo Sanader i kineski premijer Wen Jiabao potpisali su u četvrtak u Pekingu zajedničku izjavu o daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine i o jačanju partnerskih odnosa, a u krugovima izaslanstava dviju vlada ocjenjuje se da je najnovijim razgovorima na visokoj razini učinjen veliki iskorak u hrvatsko-kineskim odnosima.

PEKING, 26. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i kineski premijer Wen Jiabao potpisali su u četvrtak u Pekingu zajedničku izjavu o daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine i o jačanju partnerskih odnosa, a u krugovima izaslanstava dviju vlada ocjenjuje se da je najnovijim razgovorima na visokoj razini učinjen veliki iskorak u hrvatsko-kineskim odnosima.

Premijeru Sanaderu priređen je, ispred Velike palače naroda odnosno zgrade kineskog parlamenta na trgu Tian An Menu, svečani doček, po protokolu predviđenom za službene posjete premijera što uključuje počasne plotune, smotru i mimohod počasne garde. Kako bi se mogla organizirati svečanost u čast gostiju iz Hrvatske, veći dio Tian An Mena morao je biti prazan, a trg je bio okićen hrvatskim i kineskim zastavama.

Premijer Sanader je nakon susreta s premijerom Wenom novinarima hrvatskih redakcija izjavio da su razgovarali o bilateralnim pitanjima kao i o suradnji u multilateralnim organizacijama.

Rekao je također da se obje strane zauzimaju za jačanje gospodarske suradnje i da su suglasne da treba prevladati zastoj nastao u proteklih deset godina. Sanader je naglasio da bi hrvatske tvrtke morale više izvoziti u Kinu i dodao da je bilo riješi o nekim zajedničkim projektima i o mogućnostima većih kineskih ulaganja u Hrvatskoj, a ponovno je aktualizirano pitanje Rijeke odnosno korištenja njene luke kao distribucijskog centra za kineske proizvode.

Osim izjave o suradnji koju su potpisala dvojica premijera, u njihovoj nazočnosti potpisani su još neki dokumenti.

Memorandum o suradnji malog i srednjeg poduzetništva potpisali su hrvatski veleposlanik u NR Kini Boris Velić i predstavnik kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme Zhang Xiao Qiung. Potpisani su i Ugovor o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske izvozno kreditne agencije, kao i Memorandum o razumijevanju između INA-e i kineskog Sinochema.

U Pekingu je u četvrtak otvorena i izložba Suvremeni hrvatski crtež. U nazočnosti premijera Sanadera i hrvatskog izaslanstva, u kojem je i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, otvorili su je ministri za kulturu Hrvatske i Kine, Božo Biškupić i Sun Jiazheng.

Drugog dana službenog posjeta hrvatskog premijera Kini, poslije deset godina, premijera Sanadera će primiti kineski predsjednik Hu Jintao.

Skupina gospodarstvenika koja je također doputovala u Kinu sudjelovat će u radu Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma, čemu će nazočiti i premijer Sanader.



Pisane vijesti