Sanaderov posjet Kini - poticaj suradnji

Službeni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera NR Kini, od 26. do 30. svibnja, nastavak je dijaloga dužnosnika dviju zemalja na visokoj razini i, po ocjenama obje strane, izraz zajedničkog stajališta o potrebi stalnog unapređivanja suradnje na svim poljima.

PEKING, 25. svibnja 2005. (Hina) - Službeni posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera NR Kini, od 26. do 30. svibnja, nastavak je dijaloga dužnosnika dviju zemalja na visokoj razini i, po ocjenama obje strane, izraz zajedničkog stajališta o potrebi stalnog unapređivanja suradnje na svim poljima.

Od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine, odnosi Hrvatske i Kine u stalnom su usponu i zajednička je ocjena da su oni vrlo dobri i prijateljski, utemeljeni na međusobnom poštovanju, razumijevanju i obostranom interesu.

Kina, koja je imala dobre odnose s bivšom Jugoslavijom, podržala je samostalnost i neovisnost Hrvatske. Za Hrvatsku pak nikad nije bilo sporno da je Tajvan sastavni dio NR Kine što je za Kinu glavni pokazatelj prijateljskog odnosa neke zemlje prema njoj.

Na globalnom planu, i Hrvatska i Kina teže miru u svijetu, učinkovitom rješavanju kriznih žarišta, borbi protiv terorizma, ravnopravnim odnosima među državama i narodima, zauzimaju se za jačanje uloge Ujedinjenih naroda. Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti, uz ostalo podržava kandidaturu Hrvatske za mjesto nestalne članice u Vijeću u 2008. godini.

Suradnja dviju zemalja temelji se na dvadesetak dokumenata, zajedničkih izjava, sporazuma, ugovora, programa aktivnosti u mnogim oblastima. Za posjeta premijera Sanadera tom nizu dokumenata bit će dodani novi.

Premijer Ivo Sanader i kineski premijer Wen Jiabao potpisat će, kako je najavljeno, zajedničku izjavu o daljnjoj suradnji. U nazočnosti dvojice premijera bit će potpisani i memorandum o suradnji malog i srednjeg poduzetništva kao i memorandum o razumijevanju Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i kineske korporacije za izvoz i osiguranje (China Export & Credit Insurance Corporation). Najavljeno je i potpisivanje memoranduma o razumijevanju između INA-e i Sinochema.

S obzirom na to da gospodarski zaostaju za dobrim političkim odnosima, u Pekingu, a potom i u Shanghaju, održat će se Hrvatsko-kineski poslovni forum, na kojem će uz premijera Sanadera sudjelovati i predstavnici hrvatskog gospodarstva.

Trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2004. godine 642,7 milijuna američkih dolara, s tim da je Hrvatska izvezla robe u vrijednosti od samo 7,2 milijuna dolara a vrijednost hrvatskog uvoza iznosi čak 635,5 milijuna dolara.

Statistički podaci za prva tri mjeseca ove godine pokazuju tendenciju značajnog rasta još uvijek izrazito niskog hrvatskog izvoza ali i dalje dinamičan rast hrvatskog uvoza. Hrvatska u Kinu najviše izvozi lijekove a najviše uvozi robu široke potrošnje.

Hrvatsko-kineski poslovni forum trebao bi, kako se očekuje, ponuditi bar neka rješenja za bržu uspostavu uravnotežene trgovinske bilance i potaknuti hrvatska ulaganja u Hrvatsku, kao i zajedničke pothvate i više oblike suradnje hrvatskih i kineskih gospodarstvenika.

Kina, zemlja od milijardu i tristo milijuna stanovnika, s velikom političkom težinom u svjetskim odnosima, bogatom kulturnom baštinom i velikim potencijalima, s gospodarstvom koje je lani imalo stopu rasta od 9,3 posto pa stručnjaci predviđaju da bi uskoro moglo postati najjače na svijetu, poželjan je i primamljiv partner ogromnoj većini zemalja pa tako i Hrvatskoj.



Pisane vijesti