Premijer Sander: Vlada se, nakon izbora, "okreće" reformama

Premijer Ivo Sanader najavio je u intervjuu što ga objavljuje sutrašnji "Večernji list" da se hrvatska Vlada, nakon predsjedničkih i lokalnih izbora, "okreće" reformama i izjavio da u ovom trenutku nema potrebe za rekonstrukcijom Vlade.

ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je u intervjuu što ga objavljuje sutrašnji "Večernji list" da se hrvatska Vlada, nakon predsjedničkih i lokalnih izbora, "okreće" reformama i izjavio da u ovom trenutku nema potrebe za rekonstrukcijom Vlade.

"Hrvatska Vlada će se puno dinamičnije i intenzivnije baviti gospodarskim problemima", izjavio je Sanader, istaknuvši da ne isključuje mogućnost još nekih promjena, prije svega u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju. Najavio je mogućnost da na jesen dođe do promjena u poreznoj politici. "Moguće je da ćemo ići čak na smanjenje poreza da bismo potaknuli poreznu disciplinu, a ne isključujemo ni uvođenje jedinstvene stope", rekao je, uz ostalo, Sanader.

U vezi pak najavljenoga prijedloga zdravstvene reforme koji se još nije našao pred Vladom premijer je rekao da se "ovakvo zdravstveno osiguranje ne može održati". Najavio da neće biti nikakvih promjena što se tiče najugroženijih slojeva građana, ali da bi u drugim segmentima moglo doći do promjena. "To smatramo velikim nacionalnim pitanjem o kojemu ćemo tražiti konsenzus svih stranaka", rekao je.

Što se pak tiče formule usklađivanja mirovina Sanader smatra kako "formula koja je danas na snazi ne može opstati jer kad bismo nastavili s povećanjem mirovina na temelju nominalnoga rasta plaća to ne bismo mogli dalje financirati i naštetili bismo državnim financijama". Zato, istaknuo je, "moramo razmišljati o usklađivanju prema realnom rastu plaća ili naći neku drugu formulu, a o tome razgovaramo i s našim partnerima u HSU pa smo dogovorili zajedničku komisiju koja će pripremiti reformu mirovinskoga sustava, uključujući formulu usklađivanja mirovina".

U vezi procesa približavanja Europskoj uniji, premijer je je rekao kako tijek događaja jasno potvrđuje njegovo stajalište da "približavanje EU nije vanjska nego eminentno unutarnja politika". Odnosno, rekao je, "pregovori izravno utječu na unutarnju politiku, na rejting Hrvatske kod stranih ulagača, a naše približavanje Uniji izravno je vezano s gospodarskim napretkom Hrvatske. "Zato ćemo", ustvrdio je Sanader, "učiniti sve što je u našoj moći da dobijemo početak pregovora iako neću govoriti o datumu, a očekujem i pomak u ocjeni naše suradnje" s Haškim sudom.

O najavljenoj reformi tajnih službi Sanader je rekao da su predsjednik Mesić i on osnovali radnu skupinu koja na tomu radi, ali da nisu donijeli konačnu odluku. Dodao je razmišljaju o tomu da se, uz jednu vojnu, uspostavi i jedna umjesto dosadašnje dvije civilne sigurnosne službe te da će "biti puno sankcija u pogledu curenja informacija" i da će se tražiti znatno veća profesionalnost. Premijer je rekao kako "zakon o sigurnosnim službama mora biti u lipnju u Saboru da bi, po mogućnosti, bio donesen po hitnom postupku".

Na pitanje tko će naslijediti Marijana Mlinarića na mjestu ministra unutarnjih poslova (čija je mogućnost odlaska iz Vlade ranije najavljena zbog zdravstvenih razloga), Sanader je odgovorio kako može "samo reći da to neće biti Mladen Barišić" (šef Carinske uprave), ali i da ne može govoriti o imenima dok traju konzultacije.

Osvrnuo se i na protekle lokalne izbore ocjenivši, uz ostalo, da je "HDZ više dobio na centru nego što je izgubio na desnici". Podsjetio je da je HDZ uveo načelo supsidijarnosti, po kojemu o vlasti na lokalnoj razini odlučuju oni koji vode stranku na terenu. U tom smislu, istaknuo je Sanader, "svi naši partneri, i HSLS, HSU i SDSS, i ostali koji nas podržavaju ili nas ne podržavaju i HSP morat će shvatiti da to načelo nećemo žrtvovati zbog interesa drugih".



Pisane vijesti