Predsjednik Vlade otvorio pogon za proizvodnju računala MSGV tvrtke M SAN

Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je svečano otvorio novi proizvodni pogon informatičke M SAN grupe u Buzinu, investiciju vrijednu 1,7 milijuna eura, a u pogonu će se dnevno moći sastaviti do tisuću računala.

Prenosimo s Hine:

PREDSJEDNIK VLADE IVO SANADER OTVORIO NOVI PROIZVODNI POGON M SAN GRUPE

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je svečano otvorio novi proizvodni pogon informatičke M SAN grupe u Buzinu, investiciju vrijednu 1,7 milijuna eura, a u pogonu će se dnevno moći sastaviti do tisuću računala.

Čestitajući na novom pogonu, premijer Sanader je ustvrdio da Hrvatska treba ljude koji znaju pokrenuti i stvoriti dodane vrijednosti. Napomenuo je da je M SAN grupa dokazala da je sposobna za to, jer je jedan od najuspješnijih primjera poduzetništva u Hrvatskoj, koja je u 10 godina rada došla na vrh informatičkih tvrtki. Ustvrdio je da Hrvatska mora izvoziti i osvajati nova tržišta.

Sanader je kazao da je danas primio predsjednika uprave Microsofta u EMEA regiji Jean-Phillipea Courtoisa s kojim je dogovarao važne projekte u informatičko-telekomunikacijskom sektoru (ICT), dodajući da je zanimljivo čuti kako drugi ocjenjuju Hrvatsku na tom polju.

List "Economist" ocjenjuje da je Hrvatska u ICT sektoru na granici između razvijenih i nerazvijenih zemalja, rekao je Sanader, naglašavajući da se primjenom programa "e-Hrvatska" zemlja želi dovesti u rang razvijenih zemalja u tom području.

U Hrvatskoj ICT potrošnja iznosi 138 američkih dolara po stanovniku, dok je u susjednoj Sloveniji to preko 250 dolara, rekao je premijer. Dodao je da hrvatsko ICT tržište lani raslo po stopi od 2,8 posto i vrijedilo je 4,2 milijarde kuna, pri čemu najviše otpada na hardver, jer je broj prodanih računala porastao za 14,3 posto na 181.523 komada,

U ovoj godini za 60 posto smo povećali proračun za informatizaciju, na 832 milijuna kuna, rekao je Sanader. Najavio je da bi uskoro u servisu HITRO.hr krenulo i izdavanje obrtnica, te da se razmišlja i objediniti u tom servisu sve vezano uz poreze.

Prema njegovoj ocjeni, najveća prepreka poduzetništvu u Hrvatskoj je birokracija, a servis HITRO.hr je veliki korak naprijed jer je smanjeno vrijeme, trošak novca i mogućnost korupcije u procesu otvaranja tvrtki.

Direktor M SAN grupe Stipe Matić kazao je da novim pogonom žele doprinijeti jačanju konkurentnosti hrvatske proizvodnje, kao i stvoriti prepoznatljivu marku proizvoda novih tehnologija. Dodao je da je pogon "rezultat hrvatske pameti", od ideje do elektromotornih pogona. Matić je pozvao premijera da podrži hrvatsku proizvodnju.

Svaki proizvod koji će izaći iz ovog pogona biti će konkurentan u regiji i u Europskoj uniji, kazao je Matić.

U pogonu je moguće sastavljanje računala svih tipova, te ostalih elektroničkih uređaja, a sastoji se od četiri jedinice za pripremu proizvodnje, dvije neovisne linije za sastavljanje računala, te dvije linije za testiranje proizvoda.

M SAN grupa danas je najavila i početak prve domaće proizvodnje Media Centar računala koja korisniku omogućavaju pregled multimedije i novi doživljaj gledanja televizije.



Pisane vijesti