Premijeri Sanader i Janša u Portorožu

Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša sastali su se u subotu u Portorožu tijekom održavanja 8. kongresa Slovenske demokratske stranke (SDS) na neformalnom sastanku na kojem su razgovarali o zajedničkoj sjednici dviju Vlada, otvorenim pitanjima između država, te usklađivanju izjave o izbjegavanju incidenata i teksta Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

PORTOROŽ, 14. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Ivo Sanader i Janez Janša sastali su se u subotu u Portorožu tijekom održavanja 8. kongresa Slovenske demokratske stranke (SDS) na neformalnom sastanku na kojem su razgovarali o zajedničkoj sjednici dviju Vlada, otvorenim pitanjima između država, te usklađivanju izjave o izbjegavanju incidenata i teksta Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

I Sanader i Janša složili su se nakon sastanka na konferenciji za novinare da su otvorena pitanja između dviju država mnogo manja od onoga što dvije države i dva naroda povezuje. "Bitno je više stvari koje nas povezuju od otvorenih pitanja koje postoje između naših država, a sretan sam da je to istaknuo i premijer Ivo Sanader" rekao je Janša nakon sastanka.

Slovenski premijer rekao je da su razgovarali o "aktualnim pitanjima koja su se događala u zadnje vrijeme". Janša je rekao da će izjava o izbjegavanju incidenata čiji bi tekst trebao biti usklađen u idućih deset dana stvoriti okolnosti u kojima incidentne situacije na granici između dviju država neće biti moguće ili će, ako do njih bude dolazilo, biti brzo riješene.

Sanader je rekao da je vrlo zadovoljan susretom sa Janšom.

"Obojica smo se složili da Hrvatsku i Sloveniju više toga veže nego razdvaja. Dijelit ćemo i zajedničku budućnost", rekao je Sanader dodajući da je Slovenija već članica EU i NATO saveza što je i želja Hrvatske.

"Stabilna Hrvatska s jasnom proeuropskom perspektivom u interesu je Slovenije, ali i cijele EU, naglasio je hrvatski premijer.

"Nadam se da će Hrvatska ispuniti i taj zadnji uvjet za početak pregovora, a u pregovorima ćemo koristiti i iskustvo Slovenije", rekao je Sanader, dodajući da je put prema EU sličan i za Sloveniju i za Hrvatsku.

Govoreći o bilateralnim odnosima dviju država i otvorenim pitanjima, Sanader je istaknuo da je vidljivo veliko poboljšanje u atmosferi između dviju država. Dodao je da neki možda misle da to nije mnogo, ali da je riječ o važnoj stvari, a na poboljšanoj atmosferi zahvalio je i novinarima.

"Nema tog pitanja koje može posvaditi Hrvatsku i Sloveniju", rekao je Sanader. Hrvatski premijer rekao je kako se nada da će do kraja prve polovice ove godine biti održana zajednička sjednica hrvatske i slovenske vlade. Kako je pojasnio, prva bi se sjednica održala u Hrvatskoj, a planiraju da bi se zajedničke sjednice nastavile kao dobra praksa, te da bi se druga održala u Sloveniji.

Sanader je rekao da je na današnjem sastanku sa Janšom bio riječi ne samo o otvorenim pitanjima nego i o zajedničkim projektima od interesa za jednu i drugu državu. Tako je danas, pojasnio je Sanader, postignut zajednički dogovor da slovenska i hrvatska vlada potraže lokaciju za gradnju zajedničkog mosta preko rijeke Mure.

Odgovarajući na novinarska pitanja o graničnoj problematici, Sanader je rekao da ni jedno otvoreno pitanje pa niti tzv. granični incidenti, neće prejudicirati granicu, te da od toga polaze i on i slovenski premijer Janša. Sanader je istaknuo i važnost osnutka zajedničke komisije stručnjaka koja će proučavati povijest odnosa dvaju naroda, a koja bi počela radom sa zajedničkom sjednicom hrvatske i slovenske vlade. Cilj takve komisije neće biti rješavanje otvorenih pitanja nego da osvijetli odnose dvaju naroda, rekao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje o tome kad će Hrvatska i Slovenija konačno zaključiti granični sporazum, Janša i Sanader rekli su da je riječ o pitanju u kojem ne treba odmah davati nerealna obećanja i rokove.

Govoreći o problematici otvorenih pitanja iz proteklih godina, hrvatski premijer je rekao da su i njegova i Janšina Vlada naslijedili tešku situaciju, ali da otvorena pitanja nikad nisu učinila upitnom suradnju i prijateljske odnose dviju država.



Pisane vijesti