Predstavljeno "Desetljeće za Rome 2005.-2015."

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano predstavio Vladin akcijski plan "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015.", koji, kako je rekao, predstavlja konkretne mjere za poboljšanje uvjeta života i integraciju Roma u društvo.

Prenosimo s Hine:
ZAGREB, 2. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano predstavio Vladin akcijski plan "Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015.", koji, kako je rekao, predstavlja konkretne mjere za poboljšanje uvjeta života i integraciju Roma u društvo.


Desetljeće za uključivanje Roma predstavlja političku obvezu koju je usvojilo osam zemalja srednje i jugoistočne Europe, a podupire je međunarodna zajednica. Radi se o prvom zajedničkom naporu za promjenu života Roma. Premijer Sanader je zajedno s drugim premijerima europskih zemalja Deklaraciju o Desetljeću uključenja Roma 2005.-2010. potpisao u Sofiji 2. veljače 2005.

Navodeći da su Romi danas najveća nacionalna manjina u Europi, Sanader je naveo da je Desetljeće pokrenuto da bi se prava koja su Romima osigurana u zakonodavnom sustavu provela u djelo, da im se osiguraju i izjednače uvjeti života s ostalim građanima, uz očuvanje njihova identiteta, kulture, jezika i tradicije, istaknuo je Sanader.
"Vlada donošenjem akcijskog plana "Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015." izražava svoje opredjeljenje za ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava svih hrvatskih građana", rekao je Sanader, dodajući da je to ujedno i put k Europskoj uniji, zajedničkoj europskoj budućnosti.


Naveo je da će se sukladno mjerama koje će hrvatska Vlada poduzimati u koordinaciji s vladama ostalih država potpisnica Desetljeća utjecati na iskorjenjivanje siromaštva, diskiminacije i društvene marginalizacije Roma.

"Pristupanjem Desetljeću i izradom akcijskog plana Hrvatska započinje izgradnju dostojnog i ravnopravnog života za romsku zajednicu, a njegova promocija pozitivno će utjecati na javno mišljenje o romskoj nacionalnoj manjini i ono što nas posebno zanima sigurno da će pozitivno utjecati i na otklanjanje predrasuda", rekao je Sanader i zahvalio svima koji su radili na izradi akcijskog plana, poglavito
Romima., međunarodnim i hrvatskim organizacijama i udrugama, te Vladinom uredu za nacionalne manjine kao koordinatoru.


Potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladinog povjerenstva za Rome Jadranka Kosor rekla je da se Hrvatska u tom dokumentu koncentrira na četiri područja - odgoj i obrazovanje, stanovanje, zdravstvenu zaštitu i zapošljavanje i da je za taj akcijski plan odobreno 60 milijuna kuna, ali da se očekuju i donacije. Za ovu godinu je odobreno oko desetak milijuna kuna. Kosor je rekla da su zadaci vrlo konkretni i da će se svake godine podnositi izvješće što se napravilo. Navela je da su u Povjerenstvo uključeni i predstavnici Roma i da se veći dio programa kreira na temelju njihovih prijedloga.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu u HNK-u nastupila su romske folklorne, glazbene i dramske skupine.



Pisane vijesti