Predsjednik Vlade RH u Okučanima na obilježavanju 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

U Okučanima se danas obilježava 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u kojoj je oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, te ponovno uspostavljena komunikacija autocestom Zagreb-Slavonski Brod i magistralnom željezničkom prugom Zagreb-Vinkovci.

OKUČANI,1. svibnja 2005.(HINA) - U Okučanima se danas obilježava 10. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u kojoj je oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, te ponovno uspostavljena komunikacija autocestom Zagreb-Slavonski Brod i magistralnom željezničkom prugom Zagreb-Vinkovci.

U spomen na 42 poginulih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova u akciji "Bljesak", vijence podno Središnjeg križa u Okučanima položili su predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, ministar obrane Berislav Rončević i državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić.

U sklopu obilježavanja 10. obljetnice Vojno-redarstvene akcije "Bljesak", članovi državnog vrha u Okučanima će biti nazočni i svetoj misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, koju će u crkvi sv. Vida predvoditi vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac te središnjoj svečanosti na nogometnom igralištu Okučani, na kojoj će biti prikazane tematske vježbe Oružanih snaga RH i MUP-a.

Kako je najavljeno, u 17 sati premijer Sanader otvorit će mjesni trg u Okučanima.

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" započela je 1. svibnja 1995. godine u 5,30 sati i trajala je do poslijepodnevih sati 2. svibnja do kada je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog područja.

U akciji je sudjelovalo 7.200 pripadnika HV-a i policajaca.

Poginula su 42 branitelja a 162 su ranjena. Među poginulima bio je i pilot Rudolf Perišin koji je u vrijeme najžešćih srpskih napada na Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Kako bi se osvetili za pretrpljeni poraz u akciji "Bljesak", srpski su agresori 2. i 3. svibnja raketirali Zagreb. U napadima je poginulo šest građana, 39 je teško a 136 osoba lakše ranjeno.

Zbog zapovjedi da napadne Zagreb, Haški sud optužio je vođu pobunjenih hrvatskih Srba, Milana Martića za ratni zločin.



Pisane vijesti