Predsjednik Vlade Sanader: Vlada zabrinuta zbog Čovićeve smjene

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je, u ime hrvatske Vlade, zrazio zabrinutost zbog smjene hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

ZAGREB, 31. ožujka (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je, u ime hrvatske Vlade, zrazio zabrinutost zbog smjene hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Hrvatska se neće i ne želi miješati u unutarnjopolitička pitanja BiH, ali ne možemo ne izraziti zabrinutost što je po drugi put smijenjen član Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, nakon Ante Jelavića i Čović, izjavio je Sanader na sjednici Vlade.

Nije želio ulaziti u razloge zašto je visoki predstavnik za BiH P. Ashdown smijenio Čovića, pravnu proceduru koja će uslijediti, ali drži da odluka o Čovićevoj smjeni ima političke komponente, da može imati negativne političke konotacije.

Istaknuo je da u svakom slučaju, pa i Čovićevom, postoji presumpcija nevinosti, da ne bi bilo dobro da se u procesu koji će se voditi umiješa politika.

Dobrim je ocijenio što Čoviću nije zabranjeno političko djelovanje, a što taj slučaj razlikuje od prethodnih.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja statusa ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatska će Vlada, poručio je, sukladno politici dobrosusjedskih odnosa, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, i dalje voditi računa na koji će se način očuvati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Ističe da je hrvatski narod, iako najmanji, jednakopravan narod u BiH, konstitutivan i suveren s ostala dva naroda.

Razvijamo s BiH dobrosusjedske odnose za zajedničku europsku perspektivu, ali želimo reći da je jedan od preduvjeta za to očuvanje jednakopravnosti, konstitutivnosti i suverenosti hrvatskog naroda u BiH, kazao je premijer.

Izrazio je zainteresiranost za budućnost BiH kao samostalne, cjelovite i samoodržive države.

Podsjetio je da se ove godine obilježava deseta obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma, koji je BiH donio mir.

Bilo je puno kritika na Sporazum, on nije bio idealan, ali je u tom trenutku bio odličan mehanizam da se zaustavi rat, rekao je Sanader, dodavši da je na narodima i građanima BiH da urede svoju budućnost.

Željeli bi da se BiH emancipira, postane članicom EU i NATO-a, rekao je premijer Sanader poručivši da će u tim nastojanjima imati pomoć Hrvatske.



Pisane vijesti