Sanader i Janša: Problemi ne mogu zasjeniti dobre odnose

Hrvatski i slovenski premijer Ivo Sanader i Janez Janša sastali su se u petak u Mokricama i zajednički potvrdili da između dviju zemalja postoje otvorena pitanja ali da ona ne mogu zasjeniti međusobne dobre odnose.

MOKRICE, 21. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski premijer Ivo Sanader i Janez Janša sastali su se u petak u Mokricama i zajednički potvrdili da između dviju zemalja postoje otvorena pitanja ali da ona ne mogu zasjeniti međusobne dobre odnose.

"Smatram da je ovaj razgovor bio vrlo konstruktivan jer mnogo toga što se prije njega činilo teško rješivim nakon ova dva sata izgleda drugačije" rekao je slovenski premijer Janša novinarima u zajedničkoj izjavi nakon sastanka.

"To nisu pitanja od presudne važnosti za jednu zemlju ali je važno da su se kroz razgovor iskristalizirali načini na koje će se u realnom vremenu moći pronaći rješenja za njih na obostrano zadovoljstvo" ustvrdio je slovenski premijer.

Janša je rekao kako su tijekom susreta, prvog njihovog otkako je on postao predsjednik slovenske Vlade, napravili popis svih otvorenih pitanja i dogovorili da državni tajnici naprave agendu za službene sastanke ministara vanjskih poslova i predsjednika vlada na kojima će se pokušati doći do rješenja.

Također je čestitao Sanaderu na, kako je rekao, vrlo važnom i dobrom datumu za početak pregovora između Hrvatske i EU o punopravnom članstvu i naglasio kako će Slovenija kao i do sada aktivno podupirati hrvatska nastojanja na putu u EU.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je kako je Sloveniju i Hrvatsku i u prošlosti i u sadašnjosti a i u budućnosti mnogo više toga povezivalo nego razdvajalo.

"Nekoliko otvorenih pitanja koje imamo nisu proizvod Hrvatske i Slovenije kao samostalnih zemalja nego ostatak onoga što smo naslijedili iz bivše države.

Postoji obostrana dobra volja da se ta pitanja riješe ali i zajednička ocjena da ona ne mogu zasjeniti dobre odnose dvaju naroda i dviju država koje smo imali prije a imat ćemo i ubuduće u zajedničkoj Europi, naglasio je hrvatski premijer.

Sanader je rekao kako su on i Janša ustanovili kako što prije treba dogovoriti konkretne zaključke pa je prvi put u javnosti vrlo pozitivnim ocijenio slovenski prijedlog o uspostavi zajedničke povijesne komisije.

Ta komisija, kako je rekao premijer, neće imati zadatak političkih procjena i prijedloga vladama dviju zemalja već ustanovljavanje stvarnih povijesnih odnosa i suradnje glede zajedničke prošlosti.

To bi, prema njegovoj ocjeni, moglo biti relevantno i za neke današnje probleme a i javnosti Slovenije i Hrvatske senzibilizirale bi se na uglavnom vrlo pozitivnu zajedničku prošlost.

Na današnjem sastanku dvojica su premijera dogovorila da se izradi Sporazum o izbjegavanju incidenata u Piranskom zaljevu koji bi, kako je pojasnio Sanader, obuhvaćao i glavne točke režima koji je u Savudrijskoj Vali vrijedio do svibnja prošle godine i onemogućio nepotrebne incidente.

Također je dogovoreno da se završi rad na Sporazumu oko izbjegavanja dvostrukog oporezivanja koji je u dobrom dijelu već dogovoren ali još treba poduzeti određene korake kako bi se uspješno završio, budući da je to potrebno gospodarskim subjektima a i građanima obiju zemalja.

Janša i Sanader dogovorili su i održavanje zajedničke sjednice slovenske i hrvatske Vlade po uzoru na takvu sjednicu održanu još 1990., i to u prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj.

"Tu zajedničku sjednicu ne želimo upriličiti samo kako bismo se slikali već ćemo nastojati napraviti konkretne korake odnosno završiti rad na nekim od spomenutih sporazuma a možda se i približiti rješenju nekog od otvorenih pitanja" kazao je Sanader.

Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora o rješavanju granične crte i povratu duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama obojica su premijera odgovorila pozitivno. Janez Janša potvrdio je kako nova slovenska Vlada za razliku od stare ne odbija a priori arbitražu već je smatra jednim od mogućih rješenja. No obojica su premijera rekla kako prije toga treba uložiti još truda kako bi se otvorena pitanja riješila bilateralno, dogovorom, a ako ni to ne uspije onda treba precizno dogovoriti predmet arbitraže te mjesto i vrijeme gdje će se održati.

Janša ne smatra da Europska unija treba i može imati veliku ulogu u rješavanju hrvatsko-slovenskih problema. EU će kako je naglasio, dati skladniji okvir ali je težnja obje zemlje da međusobne probleme riješe na bilateralnoj razini i da Uniju ne zamaraju njima.



Pisane vijesti