Vlada donijela smjernice za izradu novog zakona o općem upravnom postupku

Vlada je danas donijela smjernice za izradu novog zakona o općem upravnom postupku kojemu je svrha pojednostaviti i modernizirati rad državne uprave u skladu s europskim standardima.

ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - Vlada je danas donijela smjernice za izradu novog zakona o općem upravnom postupku kojemu je svrha pojednostaviti i modernizirati rad državne uprave u skladu s europskim standardima.
Premijer Ivo Sanader rekao je da je riječ o jednom od najsloženijih i najvažnijih propisa u u pravnom sustavu, napominjući da se sadašnja zakonska rješenja uvelike oslanjaju na propise iz bivše Jugoslavije, te da ih je stoga nužno mijenjati.
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je da se žele zaštititi prava hrvatskih građana i primjeniti moderna tehnološka dostignuća, ubrzati postupke i skratiti njihovo trajanje, napominjući da se godišnje rješava nekoliko milijuna upravnih predmeta.
Također u okviru reforme državne uprave, Vlada je donijela Uredbu o oblicima, načinima i uvjetima izobrazbe državnih službenika, kojom se, tvrdi Palarić, želi objediniti razne modele izobrazbe službenka, od vježbenika do stručnjaka.
Izvijestio je da je kroz razne oblike edukacije do sada prošlo više od četiri tisuće službenika, te najavio da bi, ubuduće, službenici koji obavljaju rukovodeće poslove morali steći i vještine u upravljanju projektima i ljudima, npr. steći uvjerenje o položenom menadžerskom ispitu.
Palarić je najavio da bi do kraja siječnja u Narodnim novinama trebao biti objavljen popis tijela s javnim ovlastima za 2007., prijedlog kojega je danas prihvatila Vlada.
Izvijestio je da je njegov ured proveo široku edukaciju službenika odgovornih za izvršavanje zakonskih obveza vezanih uz dostupnost informacija iz državnih tijela, te najavio takvu edukaciju i za tijela s javnim ovlastima na lokalnoj razini.
Vlada je uputila mišljenje Hrvatskom saboru kojim ga izvještava kako nema primjedbi na Izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u 2005., po kojemu je Komisija u toj godini zaprimila 801 predmet, od kojih je riješila njih 748.
Saboru su na potvrđivanje upućena tri memoranduma usuglašena s Europskom komisijom, kojima se, u okviru predpristupnog programa ISPA, namjeravaju financirati projekti zaštite okoliša u Zagrebu i Šibensko-kninskoj županiji.




Pisane vijesti