Vlada povukla tvz. rukometni zakon

Hrvatska Vlada danas je iz procedure povukla Zakon o gradnji građevina namijenjenih održavanju Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., kojim se predviđalo ubrzanje procedure izdavanja dozvola i suglasnosti za gradnju sportskih dvorana, budući da je šest gradova koji trebaju graditi dvorane, tvrde u Vladi, odustalo od te ranije dogovorene inicijative.

ZAGREB, 18. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je iz procedure povukla Zakon o gradnji građevina namijenjenih održavanju Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., kojim se predviđalo ubrzanje procedure izdavanja dozvola i suglasnosti za gradnju sportskih dvorana, budući da je šest gradova koji trebaju graditi dvorane, tvrde u Vladi, odustalo od te ranije dogovorene inicijative.

Premijer Ivo Sanader ponovno je za kukavičluk prozvao zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je, kako je rekao, na sastanku u Vladi u studenom prošle godine inicirao donošenje posebnog zakona koji bi ubrzao proceduru za gradnju dvorana, a danas od svega odustaje.

"Povlačimo Bandićev zakon iz procedure i sa zebnjom moramo gledati hoće li gradovi uspjeti (organizirati prvenstvo). Vlada će pomoći, ali budući da gradovi iza ovoga nisu stali, posebno inicijator Bandić i njegova stranka koji su se kukavički povukli, zakon povlačimo", rekao je premijer.

Istaknuo je da će Vlada pomoći u organizaciji prvenstva, te je u tom smislu prihvaćen i zaključak, ali i inzistirati da gradovi, koji su dali financijska i druga jamstva da će do početka prvenstva 2009. izgraditi svu potrebnu infrastrukturu, ispune svoju obvezu te da se prvenstvo u siječnju 2009. i održi u Hrvatskoj.

"Povlačimo zakon, ali zbog ugleda Hrvatske u svijetu inzistiramo da gradovi završe radove", dodao je Sanader, naglasivši da dvorane ne gradi Vlada, već gradovi, njih šest (Zagreb, Split, Osijek, Varaždin, Poreč i Zadar).

Povučeni zakon Bandićevim su nazivali i ostali članovi Vlade, tvrdeći da je Vlada, na zahtjev gradova, spomenutim zakonom samo htjela pomoći u organizaciji Svjetskog prvenstva kako bi izgrađena infrastruktura ubuduće mogla služiti građanima.

"Ovo je bila dobra namjera, ali je Bandić, koji je to i inicirao, odustao, pa Vlada svoj prijedlog povlači", rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić ponovila je da povučeni prijedlog nikoga ne bi sprječavao da se javi na pozivne natječaje za izvođenje radova, a potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor apsurdnima je nazvala komentare da je HDZ spornim zakonom želio namaknuti novac za svoju izbornu kampanju.



Pisane vijesti