Predsjednik Vlade pozvao gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH na jaču gospodarsku suradnju

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je u četvrtak gospodarstvenike iz RH i BiH na snažniju gospodarsku suradnju naglasivši kako su vlade dvaju zemalja obvezne stvarati povoljno ozračje koje će pogodovati unapređenju gospodarske suradnje BiH i RH.

SARAJEVO, 29. ožujka 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je u četvrtak gospodarstvenike iz RH i BiH na snažniju gospodarsku suradnju naglasivši kako su vlade dvaju zemalja obvezne stvarati povoljno ozračje koje će pogodovati unapređenju gospodarske suradnje BiH i RH.

Sanader je to rekao obraćajući se sudionicima poslovnog foruma "Mogućnosti ekonomske suradnje i ulaganja između BiH i RH", što je danas održan u Sarajevu.

Na tom zajedničkom forumu sudjelovali su, kako je rečeno, predstavnici sedamdesetak tvrtki iz RH.

Sanader je rekao kako je danas s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem dogovorio da će vlade dviju zemalja poboljšati svoju suradnju kako bi se i na taj način unapređivala i gospodarska suradnja.

"Ovaj gospodarski forum je znak prijateljstva između BiH i RH, mi smo upućeni jedni na druge. Nema bogate Hrvatske bez bogate Bosne i Hercegovine, ali i obrnuto", kazao je Sanader.

On je naglasio kako je budućnost RH i BiH u euro-atlantskim integracijama. Pri tomu je rekao kako su UN i NATO sidro stabilnosti. Dodao je kako područje JI Europe nakon rata zaslužuje mir, sigurnost i prosperitet.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je naglasio kako je RH jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Po Špirićevim riječima, u 2006. godini BiH je u Hrvatsku izvezla robe u vrijednosti oko 507 milijuna eura, a istodobno RH je u BiH izvezla robe u vrijednosti oko 1 milijardu i 370 milijuna eura.

Špirić se zauzeo za to da gospodarstvenici iz RH ulažu osobito u proizvodne kapacitete u BiH.

"Republika Hrvatska kao susjed dobro poznaje prilike u BiH", dodao je Špirić.

Dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore Dunja Konjevod je rekla kako BiH i RH imaju mogućnost proširenja gospodarske suradnje zajedničkim nastupom na trećim tržištima.

Po njezinim riječima u 2006. godini od ukupnih stranih ulaganja u BiH, RH ima udjela od oko 15 posto.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Stojan Župljanin je kazao kako BiH nije zadovoljna nepovoljnom robno-trgovinskom razmjenom s Hrvatskom, odnosno da se višestruko više u BiH uvozi iz Hrvatske nego obrnuto. Župljanin je pri tome posebice upozorio kako je uvoz poljoprivrednih proizvoda iz RH u BiH 6 i pol puta veći nego njihov izvoz iz BiH u Hrvatsku. Po Župljaninovim riječima, mogu se unaprijediti zajednička upravljanja BiH i RH tržištem radne snage te bi na taj način, kako je rekao, Hrvatska pomogla većem izvozu radne snage iz BiH na strana tržišta. On je najavio kako će tijekom dana u Sarajevu biti potpisan i Sporazum o suradnji između željeznica RH i BiH.

Poslovni forum u Sarajevu iskorišten je i za brojna bilateralna pregovaranja i dogovore gospodarstvenika iz RH i BiH.



Pisane vijesti