Premijer Sanader i bivši kancelar Schröder: Odnosi Zagreba i Berlina uvijek odlični

"Hrvatska se ne mora skrivati iza nikoga u regiji, već naprotiv mora osjećati ponos za sve ono što je dosad ostvarila", dodao je Schröder, uvjeren u skori ulazak Hrvatske u EU i NATO.

ZAGREB, 24. travnja 2007. (Hina) - Bez obzira koja stranka vladala u Njemačkoj i Hrvatskoj, dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose ojačane suradnjom u turizmu, ulaganjima i radom Hrvata u Njemačkoj, suglasili su se u utorak u Zagrebu premijer Ivo Sanader i njegov gost Gerhard Schroeder.
Bivši savezni kancelar Schroeder boravi u Zagrebu gdje ga je predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom za doprinos u promicanju bilateralnih odnosa i podršci Hrvatskoj.


"Njemačka je pokazala da bez obzira koja stranka bila na vlasti u Njemačkoj nema promjena u vanjskoj politici generalno, ... a posebno je važno da nema promjena ni prema Hrvatskoj", rekao je Sanader.

"Jednako se može reći i za hrvatsku vladu", naglasio je Sanader.

Razlog za "vrlo, vrlo dobre odnose... jest taj što su obje vlade za to zainteresirane", dopunio je Schroeder.

Most suradnje su 1,5 milijuna njemačkih turista i više stotina tisuća Hrvata koji desetljećima rade u Njemačkoj, a i ulagači iz Njemačke prepoznali su hrvatski gospodarski potencijal.

Bivši njemački savezni kancelar u utorak je na sastanku sa Željkom Antunović, prijelaznom voditeljicom socijaldemokrata (SDP) nakon ostavke oboljelog Ivice Račana, prema njezinim riječima, izrazio optimizam u pobjedu SDP-a na skorašnjim izborima.

"Kao što i ja u Njemačkoj kad o stranci govorimo, navijam za CDU, tako i on navija za SDP", odgovorio je Sanader na novinarsku zamolbu da prokomentira Schroederovu potporu srodnoj stranci.

Postoji stranačka razina i državnička razina i obje se u Europi poštuju, rekao je Sanader i otkrio da je upravo socijaldemokrat Schroeder bio prvi koji ga je pozvao u posjet Njemačkoj nakon pobjede HDZ-a na izborima 2003.

Uspješni pravnik prije nego je postao političar, Schroeder je bio savezni kancelar od 1998. do 2005., na čelu koalicije SPD-a i Zelenih koja je pobjedom CDU-a izgubila izbore 2005.

Schroeder, koji je hrvatsko odličje dobio i zbog svoje podrške Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije izrazio je uvjerenje da i dalje može pomagati iako više nije u "aktivnom mandatu".

"Hrvatska se ne mora skrivati iza nikoga u regiji, već naprotiv mora osjećati ponos za sve ono što je dosad ostvarila", dodao je Schroeder, uvjeren u skori ulazak Hrvatske u EU i NATO. Cilj službenog Zagreba da s EU do kraja 2008. završi pregovore ocijenio je "ambicioznim", ali "svakako ostvarivim".



Pisane vijesti