Zdravica predsjednika Vlade RH na večeri prigodom održavanja sastanka na vrhu SEECP-a

Zdravica predsjednika Vlade RH dr. sc. Ive Sanadera na večeri prigodom održavanja sastanka na vrhu SEECP u Zagrebu

Dame i gospodo, dragi prijatelji,

Doista je veliko zadovoljstvo pozdraviti Vas u Hrvatskoj uoči početka 10. Sastanka šefova država i vlada jugoistočne Europe.

Uvjeren sam da će ozračje Zagreba za Vas biti inspirativno i da će pružiti dodatni poticaj za bavljenje važnim pitanjima tijekom ovog iznimno važnog sastanka na vrhu.

Dragi moji kolege, Predsjednici, Premijeri i Voditelji izaslanstava iz država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, siguran sam da dijelite moj stav da već i sama nazočnost visokih predstavnika iz europskih institucija, Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a, OESS-a, Vijeća Europe i drugih, jasno pokazuje važnost ovog sastanka na vrhu i značenje koje međunarodna zajednica pridaje budućim procesima u jugoistočnoj Europi.

Ovaj sastanak na vrhu dolazi u posebno važnom i povijesnom trenutku za naš dio Europe, ali i za Europu kao cjelinu. U duhu i mudrosti pedeset uspješnih godina Europske Unije – pola stoljeća mira, sigurnosti, suradnje i napretka – želimo izgraditi trajnu političku stabilnost u jugoistočnoj Europi. Upravo kao što smo nedavno – uz potporu EU - proširili CEFTA-u u kojoj bismo rado vidjeli i druge zemlje, tako će nam i SEECP pomoći u postizanju naših euroatlantskih ciljeva.

Sutra ćemo se baviti pitanjima povezanim s daljnjim napretkom naših zemalja na europskom i euroatlantskom putu. Znamo što nam je činiti: moramo nastaviti s reformama, nastaviti s pripremom svojih institucija i društava za prihvaćanje i provedbu najviših standarda demokracije i vladavine prava, pridonijeti rješavanju preostalih otvorenih pitanja, te unaprijediti našu međusobnu suradnju. Ukratko, došlo je vrijeme za zatvaranje knjige od gotovo dva desetljeća nestabilnosti, nesigurnosti i neizvjesnosti na jugoistoku Europe i otvaranje novog poglavlja povijesti.

Znam da mi to možemo. Znam da su naši narodi i građani u potpunosti uz nas i znam da si moramo međusobno pomagati. Vidim među nama najviše predstavnike Europske Unije i NATO-a, što dokazuje da su i oni uz nas. Vezano uz ishod razmišljanja i rasprava koje su upravo u tijeku u Europskoj Uniji, uvjeren sam da će uskoro biti postignut dogovor da poglavlje širenja EU ostane otvoreno. Postignuća pojedine zemlje bit će procjenjivana pojedinačno, ali cilj nam je zajednički – postati dijelom proširene nove Europske Unije. To je, po mom mišljenju, jedini način okončanja procesa europskih integracija i uspješnog zaključenja najvećeg projekta u europskoj povijesti.

Očekujem da će naš rad biti dokaz da smo dorasli ovim povijesnim izazovima.

Nedvojbeno, europski i euroatlantski kapaciteti naše regije se povećavaju, a jugoistočna Europa stoji na pragu svoje nove zrelosti.

Bogatstvo ovog dijela Europe, koje se ogleda u njegovim ljudskim, gospodarskim, prirodnim i kulturnim dimenzijama, predstavlja iznimno velik potencijal kojega želimo dalje razvijati i integrirati u širi europski krajolik napretka.

Neke teme, naslijeđene iz prošlosti, još uvijek utječu na politiku u mnogim zemljama jugoistočne Europe. Međutim, ohrabruju brojni znakovi i rezultati koji ukazuju na napredovanje jugoistočne Europe u odnosima s EU i NATO-om.

Dopustite mi da iskoristim ovu prigodu i najtoplije zahvalim svim sudionicima, dužnosnicima Europske Unije, svima koji pomažu i pružaju podršku, te Paktu stabilnosti, na predanom radu i konstruktivnom sudjelovanju u regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi tijekom proteklog razdoblja. Vjerujem da će naš sutrašnji doprinos regionalnoj suradnji dati novi poticaj daljnjem napretku ovog dijela Europe.

Usuđujem se reći da će sutrašnji sastanak na vrhu biti značajan događaj za jugoistočnu Europu i Europsku Uniju.

Želio sam večeras s Vama podijeliti svoja razmišljanja. Ali, ostavimo posao za sutrašnji sastanak i prepustimo se sada ugodnom druženju uz hrvatske specijalitete i vina.

Živjeli! Cheers!



Pisane vijesti