Predsjednik Vlade: Presudom Martiću utvrđena istina o agresiji na Hrvatsku

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader danas je u Saboru ocijenio da je presudom koju je Haški sud jučer izrekao bivšem predsjedniku tzv. republike srpske krajine Milanu Martiću "utvrđena povijesna istina o agresiji na Hrvatsku, u kojoj su sudjelovali JNA, Srbija i Crna Gora te pobunjeni Srbi u Hrvatskoj".

ZAGREB,13. lipnja(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je u Saboru ocijenio da je presudom koju je Haški sud jučer izrekao bivšem predsjedniku tzv. republike srpske krajine Milanu Martiću "utvrđena povijesna istina o agresiji na Hrvatsku, u kojoj su sudjelovali JNA, Srbija i Crna Gora te pobunjeni Srbi u Hrvatskoj".

Naglasio je da Hrvatska ne može zaboraviti zločine počinjene u agresiji, ali i pozvao da "pravda radi svoje, kako u Haagu, tako i u Hrvatskoj, ali i u Srbiji te u Crnoj Gori, koje moraju suditi zločincima".

Premijer je to izjavio tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, nakon što ga je nezavisni zastupnik Ivo Lončar zamolio da komentira presudu Martiću.

Lončara je zanimalo i hoće li Hrvatska isplatiti šest milijardi eura koje u ime bivših nositelja stanarskih prava traži Đuro Trkulja iz Novog sada.

"Maštarije o kojima govori dotični gospodin Trkulja nisu ništa nego pokušaj uzimanja novca, jer on ne može ugroziti Hrvatsku niti prijetiti hrvatskom premijeru i tražiti prijam, do kojega neće doći", odgovorio je Sanader, poručujući bivšim nositeljima stanarskih prava da im suradnja s Trkuljom može donijeti samo štetu.

HSP-ovca Antu Đapića zanimalo je hoće li premijer razgovarati s čelnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem i upozoriti ga na neprihvatljivost njegove jučerašnje izjave da pojedinci iz HSP-a vrše pritisak na policiju i pravosuđe, kako bi neutemeljeno privodili Srbe u istočnoj Slavoniji.

Đapić je odbacio Pupovčeve tvrdnje, naglašavajući kako HSP nema nikakve veze s policijom u istočnoj Slavoniji.

Sanader mu je odgovorio da je riječ o osobnom mišljenju jednog saborskog zastupnika koje osobno ne dijeli. Naglasio je da Vlada nema nikakva saznanja o navodnom pritisku na policiju i pravosuđe, a Đapića je uputio da s Pupovcem "porazgovara kao kolega" i zamoli ga da objasni svoju izjavu.

"Nemamo mi što razgovarati s Pupovcem, mi se striktno držimo zakona", uzvratio je Đapić, ocjenivši da Pupovčeve izjave nanose štetu ugledu državnih institucija i HSP-a.

Vilima Hermana (SBHS) zanimalo je zašto se premijer ranije protivio osnivanju agronomske banke u Osijeku, pravdajući to stavom struke, da bi naknadno promijenio mišljenje i krenuo u osnivanje te banke u okviru Hrvatske poštanske banke (HPB).

Sanader ga je podsjetio da je u prošlom mandatu njegova stranka sudjelovala u Vladi koja ništa nije učinila po tom pitanju.

Naglasio je da je u tijeku obeštećenje 4000 štediša osječke Gradske banke, s oko 180 milijuna kuna. Nakon toga će se provesti stečaj te banke, a potom će Državna agencija za sanaciju banaka iz imovine Gradske banke dokapitalizirati HFP koji će, pak, u Osijeku otvoriti agro-poslovnicu.

"To je dobra vijest za štediše, Osijek, županiju i sve koji se bave poljoprivredom", poručio je Sanader.



Pisane vijesti