Scheffer: Izbjeći nepotrebne odgode rješenja za Kosovo

DUBROVNIK, 6. srpnja 2007. (Hina) - Stabilnost i sigurnost Jugoistočne Europe uvelike ovisi o Kosovu i treba izbjeći nepotrebne odgode donošenja konačnog statusa te srbijanske pokrajine, izjavio je u subotu u Dubrovniku glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

"Daljnji razvoj stabilnosti i sigurnosti u regiji u velikoj mjeri ovisi o Kosovu. Treba učiniti sve da se izbjegne neopravdano odgađanje rješenja", rekao je Scheffer na otvaranju summita čelnika Jugoistočne Europe koji se u petak i subotu održava u Dubrovniku.

Dodao je da je plan UN-ova izaslanika za Kosovo Martija Ahtisaarija dobra osnova za to i poručio svima na Kosovu da se stanje ne može i ne smije mijenjati silom.

Ne spominjući datume i rokove glavni tajnik ponovio je kako su vrata saveza novim članicama i dalje otvorena ali da svaka zemlja mora učiniti dodatne napore da prijeđe prag.

Scheffer je posebno pohvalio Hrvatsku za sudjelovanje u međunarodnim misijama NATO-a i za pridobivanje potpore javnosti za članstvo u Savezu. No, i kao za sve zemlje regije i za nju vrijedi pravilo da nastavi s političkim i vojnim reformama.

Za Srbiju, Crnu Goru i BiH je rekao da te zemlje kroz sudjelovanje u Partnerstvu za mir imaju šansu priključiti se ostatku regije ali to mogu "samo ako gledaju u budućnost a ne u prošlost".

Zamjenik američke državne tajnice Dan Fried pročitao je sudionicima summita poruku američkog predsjednika Georga Busha koji ističe da će SAD i dalje podupirati Proces pomirenja i napretka na Jugoistoku Europe. "Amerika će čvrsto stajati uz one koji brane demokraciju. Vaši napori u izgradnji svjetlije budućnosti pružaju nadu svima koji žele živjeti u miru i slobodi, stoji u poruci predsjednika Busha.

Domaćin skupa hrvatski premijer Ivo Sanader istaknuo je da će Hrvatska uskoro postati članicom NATO-a i EU što samo povećava odgovornost prema globalnim sigurnosnim pitanjima i prema neposrednoj regiji gdje će Hrvatska biti konstruktivna, kooperativna i služiti kao primjer.

Od dubrovačkog sastanka na vrhu koji se održava na pola puta između prošlog summita NATO-a u Rigi i budućeg u Bukureštu Sanader očekuje otvorenu raspravu o globalnoj sigurnosti te o stabilnosti, razvoju i gospodarskom rastu u Jugoistočnoj Europi.

Na Croatia summitu u Dubrovniku sudjeluju predsjednici država ili vlada šest zemalja Jugoistočne Europe - Hrvatske, Rumunjske, Latvije, Moldavije, Slovačke i Gruzije te Kosova, kao i niz visokih dužnosnika međunarodnih organizacija. Ostale zemlje, a na summitu ih je zastupljeno 40-ak, predstavljene su na različitim političkim razinama. Srbija u Dubrovniku nema predstavnika a albanski premijer Sali Berisha otkazao je dolazak zbog izbora novog predsjednika u parlamentu.



Pisane vijesti