Hrvatska i Švedska imaju jako dobre bilateralne odnose

ZAGREB, 31. kolovoza 2007. (Hina) - Bilateralni odnosi između Hrvatske i Švedske su jako dobri i kontakti su sve intenzivniji, a taj će intenzitet još više rasti u idućim godinama, složili su se u petak u Zagrebu švedski premijer Frederik Reinfeldt i njegov domaćin, predsjednik Vlade RH Ivo Sanader.

"Za mene je ovaj posjet vrlo važan zbog niza razloga. Jedan je u svakom slučaju činjenica da veliki broj Hrvata živi u Švedskoj, a sve veći broj Šveđana dolazi u Hrvatsku", rekao je švedski premijer.

"Naši kontakti su sve intenzivniji, a taj će intenzitet samo još rasti u narednim godinama u različitim aspektima, između ostalog u smislu naše podrške, a zatim suradnje Švedske i Hrvatske u sklopu EU-a", rekao je Reinfeldt, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, u izjavi za novinare nakon susreta sa Sanaderom.

"Što se naših bilateralnih odnosa tiče oni su jako dobri... Isto tako moramo reći da Hrvate koji žive u Švedskoj kao i švedske turiste koji dolaze u Hrvatsku smatramo ambasadorima jedne i druge zemlje i mostovima suradnje", istaknuo je Sanader u izjavi za novinare.

Švedska je prijatelj Hrvatske, nastavio je Sanader, i podržava je na putu prema EU. Dodao je da je izvijestio Reinfeldta o napretku RH u pregovorima za članstvo s EU-om kao i o nastojanjima da dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u u travnju iduće godine u Bukureštu.

Švedska preuzima predsjedanje EU-om u drugoj polovici 2009. godine, najavio je Reinfeldt. "To je upravo vrijeme kad očekujemo da će se finalizirati proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Švedska očekuje da će tema koja će dominirati njezinim predsjedanjem biti klimatske promjene, odnosno nastojanja da se Sporazum iz Kyota aktivira u cijelom svijetu. S tim u svezi pozdravio je činjenicu da je Hrvatska potpisnica Sporazuma iz Kyota.

Sanader je rekao da je švedskom premijeru prenio ideju Zagrebačkog velesajma da Švedska bude zemlja partner iduće godine na jesenskom sajmu, što bi označilo još jedno približavanje dvaju gospodarstava. Izrazio je nadu da će se ta ideja ostvariti. Također je najavio posjet švedske ministrice za europske integracije Zagrebu koji se očekuje u rujnu.

Obojica premijera izrazila su žaljenje zbog velike tragedije na Kornatima gdje su u požaru izgubila život šestorica vatrogasaca, a sedmorica su teško ozlijeđena, od kojih se petorica bore za život.

Sanader je izjavio da ga je u četvrtak navečer tijekom službene večere sa švedskim premijerom u Dubrovniku zatekla vijest o toj tragediji nakon koje je odmah otišao u zadarsku bolnicu kako bi se upoznao sa stanjem ozlijeđenih vatrogasaca.

Reinfeldt je izrazio sućut hrvatskoj Vladi i narodu zbog pogibije vatrogasaca.

Švedskog je premijera primio i predsjednik RH Stjepan Mesić.



Pisane vijesti