Vlada: Saboru predložena odluka o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2008.

ZAGREB, 13. rujna 2007. (Hina) - S obzirom da su u zadnjem tromjesečju ove godine parlamentarni izbori, Vlada je s današnje sjednice Saboru na donošenje uputila prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2008. prema kojemu su u tom razdoblju planirani prihodi 26,1 milijardu kuna, a rashodi poslovanja u iznosu 25,9 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader istaknuo je kako se, sukladno demokratskoj praksi pred kraj mandata ne donosi se državni proračun za iduću godinu, već se čekaju rezultati izbora.

"Iako sam siguran da će ova Vlada donositi proračun iduće godine, sukladno demokratskoj praksi Saboru predlažemo odluku o privremenom financiranju", kazao je Sanader.

Pritom je ocijenio da je prijedlog odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju 2008. veliki napredak u odnosu na 2003., odnosno prijedlog tadašnje Vlade.

Sanader, naime, ističe da prijedlog s kojim njegova Vlada ide pred Sabor razrađen po svim klasifikacijama, dok je bivša Vlada 2003., kaže, samo uputila prijedlog kojim je Sabor ovlastio Vladu da po programima i projektima rasporedi sredstva.

Premijer je iznio i nekoliko makroekonomskih pokazatelja na temelju kojih je rađen prijedlog odluke prema kojem će se u prvom tromjesečju iduće godine financirati državna tijela i drugi korisnici proračuna.

Podsjetio je pritom da je realni rast BDP-a u prvom tromjesečju bio 7 posto, u drugom tromjesečju 6,5 posto.

U ovoj će se godini rast BDP-a zadržati sigurno na iznad 6 posto, što je najviši rast u zadnjih desetak godina, kazao je uz ostalo Sanader.

Državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman kazao je da se u prvom tromjesečju iduće godine očekuje suficit državne blagajne od 9 milijuna kuna.

Naime, planirani su prihodi od 26,1 milijardu kuna, rashodi poslovanja od 25,9 milijardi, te uz 323,4 milijuna kuna rashoda za nabavu nefinancijske imovine, očekuje višak od 9 milijuna kuna.

Prema predloženoj odluci u prvom tromjesečju 2008. planirano je za socijalne rashode izdvojiti 13,2 milijarde kuna, rashodi za zaposlene u državnim tijelima i korisnicima državnog proračuna planirani su u iznosu 5,1 milijardu kuna, materijalni rashodi u iznosu 1,5 milijardi kuna, financijski rashodi 1,7 milijardi, subvencije u iznosu 1,6 milijardi, itd.



Pisane vijesti