Vlada uvela izvoznu carinu na pšenicu od 98 eura po toni pšenice

ZAGREB, 13. rujna 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je uvela izvoznu carinu na pšenicu u iznosu od 98 eura po toni pšenice.

Ta će izvozna carina vrijediti do kraja veljače iduće godine, a njeno uvođenje ministar poljoprivrede Petar Čobanković obrazložio je težnjom da se destimulira izvoz preostalih zaliha domaće pšenice u uvjetima smanjene ponude i uz porast cijene pšenice zbog suše, te otklone poremećaji na domaćem tržištu.

Hrvatska je, kaže, imala dobru žetvu, da je požela 750 tisuća tona pšenice, a da joj se potrebe kreću oko 500 tisuća tona.

U obrazloženju Uredbe o uvođenju izvozne carine stoji da su krajem srpnja veleprodajne cijene pšenice na hrvatskom tržištu došle do najviše razine od 1,30 kuna po kilogramu, što je 33 posto više nego u isto vrijeme lani, ali i najviša cijena od početka praćenja, 2001. godine.

Zbog suše i poplava u Europi rast cijena pšenice bilježi i svjetsko tržište, a istodobno je počela rasti i potražnja za pšenicom.

Hrvatski izvoz pšenice u prvih pola godine dosegao je rekordnu vrijednost od 2001., odnosno 145 tisuća tona uz prosječnu izvoznu cijenu od 148 eura po toni.

Izvozna carina od 98 eura po toni znatno bi, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, znatno povećala trošak domaćih izvoznika pšenice što bi destimuliralo izvoz. Tako bi tržni viškovi pšenice bili ponuđeni na domaćem tržištu, što bi utjecalo na stabilizaciju cijene, proizvoda mlinske i pekarske industrije.

Vlada je danas odlučila Gradu Poreču u vlasništvo prenijeti nekretnine površine 237 četvornih metara čija se vrijednost procjenjuje na 12,6 milijuna kuna.

Te će se nekretnine koristiti za realizaciju razvojnih projekata Poreča, od izgradnje sportske dvorane za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009., preko izgradnje prometne i komunalne infrastrukture, do izgradnje i rekonstrukcija građevina kulturne baštine.

Sve te obveze preuzima na sebe Grad Poreč, a Vlada to omogućuje prenošenjem nekretnina, kazao je premijer Ivo Sanader.

Poručio je pritom da Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. ne smije doći u pitanje, te ponovio da je Poreč zadnji grad kojemu se za to pomaže, uz moralnu obvezu da se pomogne i Zadru koji je dvoranu sam izgradio.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad humanitarnom nogometnom utakmicom koja će se, u organizaciji humanih zvijezda Splita, 18. rujna na splitskom Poljudu odigrati za stradale vatrogasce na Kornatima.



Pisane vijesti