Rasmussen impresioniran napretkom Hrvatske

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen rekao je u petak u Copenhagenu nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom kako ga se dojmio napretkom Hrvatske na putu u Europsku uniju i izrazio je želju da Hrvatska uskoro postane članica EU-a i NATO-a.

COPENHAGEN, 14. rujna 2007. (Hina) - Danski premijer Anders Fogh Rasmussen rekao je u petak u Copenhagenu nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom kako ga se dojmio napretkom Hrvatske na putu u Europsku uniju i izrazio je želju da Hrvatska uskoro postane članica EU-a i NATO-a.

"Imam snažnu želju vidjeti Hrvatsku kao članicu Europske unije i NATO-a u bližoj budućnosti. Ujedno, impresioniran sam napretkom Hrvatske i svime što je učinila u pripremi za članstvo u EU", rekao je Rasmussen nakon razgovora sa Sanaderom.

Rasmussen i Sanader razgovarali su u ljetnoj rezidenciji danskog premijera u Marienborgu, petnaestak kilometara od Copenhagena.

Premijeri su ocijenili odnose između dviju država izuzetno dobrim.

"Sretan sam što vidim da se veze između Danske i Hrvatske sve više produbljuju i što doživljavamo evidentni napredak", kazao je Rasmussen.

Sanader je rekao kako ovaj njegov posjet Copenhagenu "godinu dana nakon što je danski premijer bio u Zagrebu, svjedoči o evidentno prijateljskim i dobrim odnosima Hrvatske i Danske".

"Mi imamo sada dva prioriteta, ulazak u NATO i EU i izrazito nam je drago što nam Danska daje punu podršku", rekao je on.

Danski domaćini informirali su Sanadera i hrvatsko izaslanstvo da će Danska produžiti davati pretpristupnu pomoći Hrvatskoj za EU. Do sada su Danci dali dva milijuna eura za projekte unapređenja državne uprave, a još dva milijuna eura dat će za projekte za razdoblje od 2008. do 2010.

"Danska će pomagati Hrvatskoj i dalje kada je riječ o pripremi za ulazak u EU", kazao je premijer Rasmussen, istaknuvši važnu hrvatsku ulogu u regiji. "Hrvatska može poslužiti kao primjer svim drugim zemljama, a Danska želi da sve zemlje u regiji imaju europsku perspektivu".

Sanader je kazao da su danski stručnjaci i do sada pomagali našima kada je riječ o usuglašavanju brojnih akata s europskim i da će tako biti i ubuduće. Zahvalio se Danskoj i na podršci za kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, rekavši da je Hrvatska "vrlo ozbiljan kandidat".

Hrvatski premijer je istaknuo da "hrvatski put" može biti poučan za sve zemlje u regiji, a da Hrvatska ima konstruktivni stav prema regiji, koju ulaskom u EU "neće zaboraviti".

Rasmussen je kazao da su dvojica premijera razgovarali i o stanju na Kosovu.

U Copenhagenu su u petak dvije zemlje potpisale dva sporazuma, ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o suradnji gospodarskih komora.



Pisane vijesti