Predsjednik Vlade: MUP uskoro podnosi izvješće o stanju sigurnosti u prometu

Zagreb,26. rujna(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je danas da će MUP na ovoj saborskoj sjednici, vjerojatno već idući tjedan, Saboru podnijeti izvješće o stanju sigurnosti prometa na cestama za 2005. i 2006., istaknuvši kako prihvaća kritike što to izvješće nije podneseno i prije, ali i ponovivši kako HDZ, bez obzira na statističke podatke, neće pred izbore mijenjati odredbu o 0,0 promila.

Sanader je time odgovorio na upit HSS-ovca Miroslava Čačije u saborskom aktualnom prijepodnevu osjeća li se odgovornim što MUP još nije podnio spomenuto izvješće, budući da, rekao je Čačija, iz godine u godinu raste broj nesreća i poginulih u prometu.

No, premijer se nije složio da je nesreća i poginulih sve više, istaknuvši da je njegova vlada Zakon o sigurnosti prometa na cestama izradila kako bi spasila barem jedan život, u čemu je, kaže, i uspjela.

"Nismo zakon donijeli da naštetimo turizmu i vinarima, nego da spašavamo živote. Nisam da zakon raspravljamo i mijenjamo u predizborno vrijeme", rekao je.

Sanader je "retoričkom paralelom koja u politici i životu ne stoji" nazvao pitanje HNS-ovca Nikole Vuljanića drži li se svoje teze da svi građani trebaju biti jednaki pred zakonom i u slučaju četvorice njegovih ministara koji su, kazao je, nezakonito pokušavali karlovački KIM prodati najlošijem ponuđaču, a za to, za razliku od ostalih građana koji pokušaju izvršiti kazneno djelo, nisu kazneno odgovarali.

Premijer je prozvao bivšu, koalicijsku vlast da, za razliku od aktualne, nije vodila transparentnu privatizaciju, da nije, kao HDZ-ova, sjednice Upravnog vijeća HFP-a otvorila za javnost i sindikate.

"U vaše vrijeme nitko nije mogao ni primirisati sjednicama HFP-a. Odakle vam pravo da prigovarate Vladi koja transparentno vodi privatizaciju, pa kada i pogriješi kao u slučaju KIM-a, onda tu odluku povuče, a ne sjećam se da ste vi povukli ijednu odluku, primjerice onu s Lencom ", poručio je Vuljaniću.

SDP-ova zastupnica Gordana Sobol premijera je upitala je li točno da u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS) kriminalistička policija već više od godinu dana istražuje mogući kriminal i zlouporabu položaja ravnatelja Uprave Đure Poldrugača i njegovih zamjenika, na što joj je Sanader odgovorio da s tim nije upoznat, da će se informirati i pismeno joj odgovoriti.

Sobol je ocijenila da u toj Državnoj upravi vladaju "kaos i malverzacije", te da je "vrhunac licemjerja i cinizma" jučerašnja Poldrugačeva izjava da je ovogodišnja vatrogasna sezona, unatoč tragediji na Kornatu, bila dobra i uspješna, a licemjernom drži i činjenicu da je Poldrugač izabran u Upravni odbor Zaklade Kornat koja prikuplja pomoć za obitelji poginulih vatrogasaca.



Pisane vijesti