Huber: Hrvatska je Bavarskoj važan partner, njezino članstvo u EU-u dobitak

Hrvatska je jako važan partner Bavarskoj, a za Bavarsku i Njemačku skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bilo bi dobitak, izjavio je novi predsjednik CSU-a i ministar gospodarstva Bavarske Erwin Huber u srijedu u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 3. listopada 2007. (Hina) - Hrvatska je jako važan partner Bavarskoj, a za Bavarsku i Njemačku skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji bilo bi dobitak, izjavio je novi predsjednik CSU-a i ministar gospodarstva Bavarske Erwin Huber u srijedu u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Između Hrvatske i Bavarske već jako dugo postoji prijateljska, partnerska i dobra suradnja", izjavio je Erwin Huber, novi predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) i ministar gospodarstva, infrastrukture, prometa i tehnologije Bavarske.

"Hrvatska nam je jako, jako važan gospodarski partner", izjavio je Huber u razgovoru s njemačkim novinarima na rubu sastanka sa Sanaderom.

Huber je u subotu izabran za novog predsjednika Kršćansko socijalne unije (CSU) kao nasljednik Edmunda Stoibera koji je nakon 8 godina odstupio s položaja predsjednika stranke.

"Raduje me što me moje prvo inozemno putovanje u svojstvu predsjednika CSU-a vodi u Hrvatsku i ja ću s velikim angažmanom nastaviti suradnju", izjavio je Huber.

Sanader je zahvalio Huberu "na svemu što je i Bavarska i CSU dosad napravila u potpori Hrvatskoj na našem putu prema Europskoj Uniji i NATO-u", izjavio je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Sanader je uvjeren da će se nakon dolaska Hubera na čelo CSU-a hrvatsko-bavarska suradnja nastaviti istim intenzitetom kao i za vrijeme dosadašnjeg šefa stranke Stoibera.

"Ta suradnja se razvija vrlo dobro i na gospodarskom planu", potvrdio je Sanader, koji je najavio da će o gospodarstvu s gostom iz Bavarske razgovarati i za vrijeme radnog ručka.

Bavarski političar tom je prigodom izrazio i solidarnost s Hrvatskom nakon presude Haaškog suda "vukovarskoj trojci".

"Dijelimo veliku potresenost koja vlada ovdje u Hrvatskoj zbog presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu. Ni mi nemamo razumijevanja za te vrlo blage presude naočigled groznog masakra i nadam se da će u drugostupanjskom postupku doći do ispravka presude. Pogođenost naroda ovdje u Hrvatskoj potpuno je razumljiva", naglasio je Huber.

Šef CSU-a je podsjetio da je Bavarska "od samog početka podupirala pristup Hrvatske Europskoj Uniji". Najavio je također da će njegova vlada i nadalje davati "snažan vjetar u leđa u cilju skorog pristupa Hrvatske EU".

"Iz bavarske i njemačke perspektive skorašnje članstvo Hrvatske bilo bi dobitak", naglasio je, dajući istodobno potporu i članstvu Hrvatske u NATO-u. Spomenuo je kao važnu činjenicu da je u razgovoru sa Sanaderom sudjelovao i njemački parlamentarni državni tajnik u ministarstvu obrane Christian Schmidt.

Gospodarski odnosi između Bavarske i Hrvatske "razvijaju se izvanredno", posebice u području razmjene roba i usluga, tvrdi Huber, koji posebni potencijal za suradnju vidi u industriji i trgovini.

Predsjednik hrvatske Vlade Sanader pritom je izjavio da oko "80.000-100.000 Hrvata u Bavarskoj kao i bavarski turisti u Hrvatskoj predstavljaju mostove suradnje između dviju zemalja.

Na pitanje njemačkih novinara kad bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom Europske unije, Huber je podsjetio da su pregovori između EU i Hrvatske započeti točno prije dvije godine, a da podupire želju Hrvatske da oni završe najkasnije 2009. te da tada Hrvatska i postane punopravna članica.

Hrvatska je već danas ispunila gospodarske uvjete koje su svojedobno vrijedile za Bugarsku i Rumunjsku, a za područja o kojima se pregovara mogu se iznaći rješenja, izjavio je Huber i naglasio da u Njemačkoj postoji konsenzus o članstvu Hrvatske u EU-u.



Pisane vijesti