dr.sc. Ivo Sanader od Sabora zatražio povjerenje novoj vladi

Mandatar Ivo Sanader zatražio je danas od saborskih zastupnika da potvrde njegovu vladu, a kao glavne programske ciljeve za slijedeće četverogodišnje razdoblje naveo je dovršetak integracijskih procesa i novi razvojni skok hrvatskog gospodarstva.

ZAGREB,12. siječnja 2008.(Hina) - Mandatar Ivo Sanader zatražio je danas od saborskih zastupnika da potvrde njegovu vladu, a kao glavne programske ciljeve za slijedeće četverogodišnje razdoblje naveo je dovršetak integracijskih procesa i novi razvojni skok hrvatskog gospodarstva.

Sanader je, iznoseći program koalicije HDZ/HSS/HSLS/manjine u Saboru, zahvalio biračima koji su im na izborima iskazali povjerenje za još jedno mandatno razdoblje.

Ocijenio je da je izborni uspjeh njegove stranke tim veći kad se uzme u obzir da je HDZ dobio povjerenje kroz dva mandata za redom, što je, kaže, presedan u tranzicijskim zemljama.

Zahvalio je koalicijskim partnerima jer su, kako je rekao, prepoznali potrebu za novim razvojnim iskorakom, a činjenicu da će i u novoj vladi sudjelovati predstavnici nacionalnih manjina ocijenio je kao pokazatelj da je Vlada kroz prošli mandat na tom planu vodila ispravnu i za građane korisnu politiku.

Najavio je da će nova vlada raditi na prevladavanju nepotrebnih podjela u hrvatskom društvu, ističući kako "nema političkog i osobnog interesa koji smije biti iznad jedinstva oko ostvarivanja strateških ciljeva".

Sanader je istaknuo da je Vlada u prošlom mandatu radila na zaštiti i učvršćivanju sigurnosti na vanjskopolitičkom i pouzdanosti na unutarnjopolitičkom planu.

Ocijenio je da Hrvatska, nakon razdoblja Domovinskog rata, na koji gleda s ponosom, i razdoblja nužnih reformi, ulazi u razdoblje novog razvojnog skoka, za što je, smatra, u uvjetima zaoštrenih gospodarskih i financijskih uvjeta u svijetu, nužno daljnje jačanje međunarodnog položaja države.

"U trenutku kad je cijena energije strateški prioritet, blisko su nam povezani gospodarski i vanjskopolitički ciljevi", rekao je Sanader, najavljujući da će nova vlada raditi na ubrzanju pregovora s EU, što će, ističe, i u idućem razdoblju biti središte interesa i Sabora.

Najavio je da će Vlada u najkraćem roku pripremiti sva pregovaračka poglavlja, reforme i zakone za ubrzavanje pregovora s EU, ističući kako očekuje i da će rastuća potpora građana biti pozitivan poticaj dobivanju pozivnice za punopravno članstvo u NATO-u u travnju.

Najavio je da će Vlada i ubuduće velik interes posvećivati političkoj stabilnosti jugoistočne Europe, da će podupirati nastojanje istočnih susjeda da uđu u EU i dijalogom rješavati otvorena pitanja sa susjednim zemljama.

Kao glavni cilj na unutarnjopolitičkom planu naveo je stabilan gospodarski razvoj, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti.

Najavio je da će i nova vlada raditi na jačanju društva znanja i ukupne konkurentnosti gospodarstva, pri čemu će posebnu pažnju posvetiti regionalnom razvitku, poljoprivredi i turizmu.

"Dovršit ćemo ukupan proces tranzicije i sve potrebne reforme, od pravosuđa i javne uprave do zdravstva", kazao je Sanader, najavljujući da će već u slijedećih mjesec dana Vlada Saboru predložiti nove promjene u ustrojstvu državne uprave, koje bi trebale uskladiti područje javne nabave s europskim pravilima.

Zatraživši povjerenje Sabora za novu vladu, Sanader je kazao kako su u njoj ljudi koji su se iskazali u proteklom mandatu, ali i novi "koji će joj dodati energiju".



Pisane vijesti