Vlada: državne tvrtke iznajmit će višak svoje telekomunikacijske mreže

ZAGREB, 7.veljače 2008. (Hina) - Do sredine ožujka šest tvrtki u većinskom vlasništvu države trebaju utvrditi i objaviti uvjete pod kojima će dati u najam višak svoje telekomunikacijske mreže i infrastrukture, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Vlada je na utvrđivanje tih uvjeta obvezala HEP, Janaf, Plinacro, HŽ Infrastrukturu, Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb.

Razna poduzeća u državnom vlasništvu gradila su svoju vlastitu telekomunikacijsku mrežu i infrastrukturu pri čemu koriste samo njen manji dio, a veći dio "zjapi prazan", objasnio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Stoga se odlukom želi potaknuti da višak te mreže i infrastrukture iznajmljuju, odnosno ponude na otvorenom tržištu, posebno na telekomunikacijskim tržištima koja utječu na razvoj širokopojasnog interneta.

Korist od toga, smatra Kalmeta, bit će dvostruka - te će tvrtke ostvarivati prihode od iznajmljivanja, a višak telekomunikacijske mreže otvorit će se liberaliziranom tržištu.

Prema Vladinoj odluci, rok da šest tvrtki utvrdi i objavi uvjete je do 15. ožujka, a najmanje sedam dana prije objave moraju uvjete dostaviti na uvid resornom Ministarstvu i Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije.

Vlada je danas dala i suglasnost za potvrđivanje ugovora o državnom jamstvu za kredit Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt terminala za rasuti teret u Luci Ploče.

U okviru projekta integracije trgovine i transporta planirana je, naime, izgradnja dva terminala - kontejnerskog na kojem se već radi, te terminala za rasute terete s čijom bi se gradnjom trebalo krenuti početkom iduće godine.

Ukupno je projekt integracije trgovine i transporta procijenjen na oko 91 milijun eura, a EBRD će kreditom uz državno jamstvo sufinancirati komponentu vezanu za terminal za rasuti teret sa 11,2 milijuna kuna.

Vlada je odlučila s milijun kuna podržati i humanitarnu akciju "Petrova trudionica", odnosno obnovu odjela za trudnice u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj ulici.



Pisane vijesti