Vlada: županima, gradonačelnicima i načelnicima općina po dva zamjenika

ZAGREB,12. rujna 2008. (Hina) - Izmjenama triju zakona Vlada je danas omogućila da neposredno izabrani župani, te gradonačelnici i načelnici općina većih od deset tisuća stanovnika imaju dva, umjesto jednog zamjenika.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić objašnjava da je opseg poslova u lokalnoj samoupravi već sada toliki da ih ne može obavljati gradonačelnik sa samo jednim zamjenikom, a poslovi će se i povećavati kako se dalje bude decentralizirala lokalna uprava.

Vlada zato predlaže da se u županijama, gradovima i općinama većim od deset tisuća stanovnika zadrži sadašnji model, s najviše dva zamjenika. Naime, novim zakonom bilo je previđeno da se broj zamjenika nakon neposrednih izbora smanji na jedan, ali današnjim izmjenama Vlada je broj zamjenika povećala na dva.

Gradonačelnici i načelnici manjih općina i gradova i dalje će imati po jednog zamjenika, a kako je često riječ o sredinama s manje novca, dopustit će se da i gradonačelnici i načelnici, kao i njihov zamjenik tu dužnost ne obavljaju profesionalno, odnosno da ne budu na gradskoj plaći.

Kod gradova i općina većih od deset tisuća stanovnika te Grada Zagreba, gradonačelnici i načelnici moraju biti profesionalci, a njihovi zamjenici sami će odlučiti hoće li s gradom zasnovati radni odnos.

"Time ćemo omogućiti da ne prekidaju svoje uspješne karijere", objasnio je Palarić.

U sredinama u kojima nacionalne manjine imaju pravo na proporcionalnu zastupljenost, ako zajedno s gradonačelnikom ne bude izabran zamjenik iz reda nacionalne manjine, moći će se na dopunskim izborima izabrati i treći zamjenik.

Kroz izmjene je dodana i odredba po kojoj zastupljenost među zamjenicima čelnika lokalnih jedinica imaju i Hrvati, ako je riječ o jedinici u kojoj su u manjini.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o Gradu Zagreba u kojemu će se nakon neposrednih izbora ukinuti poglavarstvo, kako je to ranije pripisano i za druge gradove.

U manjim gradovima, do deset tisuća stanovnika, smanjit će se broj potrebnih potpisa za kandidiranje na izborima i u njima će za to biti dovoljno 200 potpisa, a za gradove od deset do 35 tisuća stanovnika ostaje 500 potpisa.

"Predložene izmjene treba donijeti sada, kako bi osam mjeseci prije lokalnih izbora, koji će se održati u svibnju iduće godine, sve bilo spremno i daleko prije izbora bila jasna pravila igre", kazao je Palarić.

Vlada je danas odlučila i o osnivanju 12-članog Nacionalnog vijeća za vrednovanje modernizacije državne uprave na čijem će čelu biti potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

U Vijeću su predstavnici Vlade, civilnog društva i sindikata, te treba imati dva člana iz Sabora, ali je, kaže Palarić, ostavljeno mjesto za predstavnika oporbe, koja još nije predložila svog predstavnika.

Hrvatska treba donijeti i novi zakon o upravnim sporovima, a njime će, sukladno danas prihvaćenim strateškom dokumentu za njegovu izradu, biti uvedena usmena rasprava u upravnom sudovanju, omogućeno donošenje odluka po sucu pojedincu i sl. Organizacijski zakon će uvesti i dvostupanjsko sudovanje, odnosno bit će predloženo ustanovljenje Vrhovnog upravnog suda.

Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja predložio je, a Vlada danas prihvatila da se jedna trećina dobiti Fonda ove godine ne dijeli između Zaklade hrvatskih branitelja i Fonda za stipendiranje djece branitelja, već u cijelosti bude raspoređena za stipendiranje.



Pisane vijesti