Vlada Saboru uputila zakon o zabrani pušenja

ZAGREB, 30. rujna 2008. (Hina) - Hrvatska Vlada s današnje je sjednice u saborsku proceduru uputila nacrt prijedloga zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojem je svrha utvrđivanje mjera za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, štetnih sastojaka cigareta i obvezne oznake na pakiranjima duhanskih proizvoda te preventivne mjere protiv pušenja u cilju zaštite zdravlja hrvatskih građana.

Intencija zakona je utjecati na pušače kako bi promijenili svoje navike, kao i zaštititi nepušače od posljedica pasivnoga pušenja, naglasio je ministar zdravstva Darko Milinović, dodajući kako u Hrvatskoj pušači čine tek 30 posto stanovništva te da se ovim zakonom želi zaštititi većina.

Upozorio je i da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire 10 tisuća osoba, a od neizravnih posljedica, odnosno pasivnoga pušenja još dvije do tri tisuće osoba te dodao kako u svijetu 6 milijuna ljudi godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem.

"Od katrana koji se dnevno dobije od popušenih cigareta u Hrvatskoj mogla bi se asfaltirati cesta duga 400 metara", rekao je ministar zdravstva i pozvao i kolege u Vladi da se pokušaju odviknuti od pušenja, istaknuvši da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje godišnje za bolesti koje se vezuju uz pušenje potroši oko tri milijarde kuna.

Prijedlogom ovog zakona svako pakiranje cigareta u Hrvatskoj mora imati otisnuto opće upozorenje o štetnosti pušenja, te dodatno upozorenje koje mora prekrivati najmanje 40 posto vanjske površine zadnje strane pakiranja.

Ujedno, zabranjuje se izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, a također se uređuje zabrana pušenje u svim zatvorenim javim prostorima, od čega su izuzete samo psihijatrijske ustanove. Vrijeme prilagodbe za javne ustanove, kafiće i duhansku industriju vrijeme je 6 mjeseci, dok će se odredbe ovog zakona u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama početi primjenjivati osam dana nakon njegove objave.

To je jedan od šest zakonskih prijedloga prihvaćenih na današnjoj sjednici Vlade kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom EU, a prema riječima predsjednika Vlade Ive Sanadera, na dnevnom su redu trebali i biti zakon o radu (ZOR) i o plaćama državnih službenika.

No, rekao je Sanader, Vlada će si uzeti još tjedan ili dva vremena kako bi odredbe ZOR-a dodatno usuglasila sa socijalnim partnerima. Pritom je istaknuo kako će se u prvoj fazi provesti samo prilagodba tog zakona europskoj pravnoj stečevini, dok će se u drugoj fazi, do kraja iduće godine, provesti i druge izmjene.

Uz zakon kojim se zabranjuje pušenje, s europskom regulativom usklađeni su i u Sabor poslani i prijedlozi zakona o javno privatnom partnerstvu (JPP) te izmjenama i dopunama zakona o javnoj nabavi, koji su dio Strategije o javnoj nabavi.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec je pojasnio kako se zakonom o JPP-u uređuje javna dostupnost ugovora o javno-privatnom partnerstvu, olakšava procedura odobravanja projekata i nacrta ugovora o JPP-u, a jasno se definira i uloga Agencije za JPP. Izmjenama zakona o javnoj nabavi se pak implementiraju promjene iz nove direktive EU vezane uz to područje, a među ostalim, taj zakonski prijedlog predviđa i uvođenje tzv. antikorupcijske klauzule, odnosno pravila da osoba vezana uz naručitelja radova ne smije ni na koji način biti povezana s društvom koje se javlja na natječaj za javnu nabavu.

Među tzv. EU zakonskim prijedlozima koje je Vlada danas uputila Saboru su i izmjene i dopune zakona o osiguranju depozita, kojim se osigurana svota povećava sa 100 tisuća na 160 tisuća kuna, a uvodi se i osiguravanje depozita malih poduzetnika, ne samo građana. Ujedno, uvjet za nastup osiguranog slučaja više neće biti samo stečaj banke, već i odluka HNB-a o nedostupnosti depozita, a izmjenama je odobreno i da se sredstva iz fonda za osiguranje depozita, osim u hrvatske mogu ulagati i u vrijednosne papire EU i OECD-a.

Saboru je upućen i prijedlog Zakona o koncesijama, kojim se podiže transparentnost sustava koncesija te pravo na ravnopravnost u dobivanju koncesija. Pritom je ministar financija Ivan Šuker istaknuo da je od njegovog osnivanja u Registar ugovora o koncesijama upisano oko 5.800 ugovora, a da je naplata proračunskih prihoda po toj osnovi povećan za 153 posto.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i uredbu o uključivanju organizacija u sustav upravljanja okolišem i neovisnog ocjenjivanja, koja će stupiti na snagu ulaskom Hrvatske u EU, uredbu o sprječavanju velikih nesreća koje uključuju opasne tvari, te uredbu o postupku utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša. Njome se uređuje da se prilikom izdavanja građevinske dozvole za objekte koji su posebno osjetljivi za okoliš mora dobiti i okolišna dozvola, koja će vrijediti na razdoblje od pet godina, najavila je resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić.

Također, Saboru su upućeni i prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o kontaktima s djecom te prijedlog odluke o pokretanju postupka za potpisivanje Konvencije o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju, izvršenju i suradnji na području roditeljske odgovornosti i mjerama za zaštitu djece.



Pisane vijesti