Čelnici EPP-a traže da se bilateralna pitanja ne unose u pregovarački proces

BRUXELLES,11. prosinca 2008.(Hina) - Čelnici europskih zemalja i šefovi oporbenih stranaka iz redova Europske pučke stranke (EPP) pozvali su u četvrtak sve zemlje članice EU-a da obnove svoju privrženost pregovaračkom procesu s Hrvatskom na temelju ispunjavanja objektivnih kriterija u koje ne treba miješati bilateralna pitanja.

"Europska pučka stranka (EPP) sa zadovoljstvom iščekuje sljedeću Međuvladinu konferenciju 19. prosinca 2008. godine koja treba odraziti napredak koji je učinila Hrvatska. EPP poziva sve zemlje članice da obnove svoju privrženost pregovaračkom procesu, utemeljenom na ispunjavanju objektivnih kriterija i slobodnom od uplitanja bilateralnih pitanja", kaže se u izjavi jednoglasno prihvaćenoj na prijedlog hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Izjavu je prihvatio i donedavni slovenski premijer Janez Janša koji također sudjeluje na summitu EPP-a i čija zemlja, jedina od 27 članica, još uvijek nije dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje više pregovaračkih poglavlja.

"Čelnici vlada i stranački čelnici EPP-a čestitaju Hrvatskoj na značajnom napretku postignutom u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, koji su sada ušli u odlučujuću fazu", kaže se u izjavi.

U njoj se također pozdravlja odluka Europske komisije da objavi indikativni raspored za završetak tehničkih pregovora s Hrvatskom tijekom 2009. godine pod uvjetom da Zagreb ispuni sve uvjete.

Na sastanku EPP-a sudjelovali su premijeri Francois Fillon (Francuska), Angela Merkel (Njemačka), Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Silvio Berlusconi (Italija), Yves Leterme (Belgija), Costas Karamanlis (Grčka), Andrius Kubilius (Litva), Lawrence Gonzi (Malta), Donald Tusk (Poljska), Traian Basescu (Rumunjska), Nikola Gruevski (Makedonija), zamjenik danskog premijera Lene Espersen, austrijski vicekancelar Joseph Proell, finski ministar financija Jyrki Katainen i latvijski ministar vanjskih poslova Maris Riekstins.

Od oporbenih čelnika na summitu su Janez Janša (Slovenija), Mariano Rajoy (Španjolska), Nicos Anastasiades (Cipar), Manuela Ferrreira Leite (Portugal), Mikulaš Dzurinda (Slovačka) i Mart Laar (Estonija).

Na summitu EPP-a sudjelovali su i predsjednici Europske komisije Jose Manuel Barroso i EP-a Hans-Gert Poettering.



Pisane vijesti