Potpredsjednica Vlade Kosor uručila potpore za sedam zadruga branitelja i sedam udruga branitelja

ZAGREB, 15. prosinca 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas ukupno 350 000 kuna potpore predstavnicima sedam zadruga hrvatskih branitelja koje osobito dobro posluju te sedam Ugovora za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen obilježja žrtvama stradalima u Domovinskom ratu.

Napominjući da njezino Ministarstvo, u braniteljskom dijelu, s uspjehom završava ovogodišnji program zapošljavanja hrvatskih branitelja Kosor je rekla da je u tom programu najbolji Program osnivanja zadruga hrvatskih branitelja. Istaknula je da se od ove godine krenulo i sa novčanim podupiranjem osobito uspješnih zadruga.

"Osnovali smo 73 zadruge, a svaka je dobila 150 000 kuna", kazala je Kosor. Dodala je da je Ministarstvo, tijekom prvog natječaja, s po 50 000 kuna podržalo 12 zadruga za posebno uspješnu proizvodnju, te danas još sedam zadruga.

Ministrica branitelja istaknula je da se kroz zadrugarstvo uspješno zaposlilo oko 3200 branitelja te oko 2500 kooperanata (među kojima su većinom hrvatski branitelji).

Uz to, ove godine je za Projekt sufinanciranja izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen obilježja žrtvama stradalima u Domovinskom ratu osigurano četiri milijuna kuna. Kosor je naglasila da će ta obilježja diljem zemlje trajno podsjećati na otpor Hrvatske, ali i na velik doprinos hrvatskih branitelja. Naglasila je da će se svi ti projekti nastaviti i u 2009. godini, a za što su osigurana sredstva kroz novi proračun. Kosor je kazala da je za projekte zapošljavanja hrvatskih branitelja u proračunu osigurano 40 milijuna kuna, a za te namjene je do sada uloženo preko 130 milijuna kuna.

Upitana o sredstvima iz proračuna za njeno Ministarstvo, kazala je da su svi projekti ostali u predviđenim okvirima.

U Ministarstvu smo od početka moga mandata pokušavali štedjeti, rekla je Kosor dodavši da su na najmanju moguću mjeru smanjili troškove reprezentacije te sve materijalne troškove. Istaknula je da su već 2004. i 2005. godine vlastitom štednjom uštedjeli 2,5 milijuna kuna za koje smo kupili autobus u kojem se nalazi igraonica za djecu te kompjutori.

Predstavnici zadruga hrvatskih branitelja i udruga branitelja zahvalili su ministrici na dodijeljenim sredstvima.



Pisane vijesti