Predsjednica Vlade osudila slovensku blokadu hrvatskih pregovora i očekuje njihov dovršetak do kraja 2009.

DUBROVNIK, 9. srpnja 2009. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak u Dubrovniku da je slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom neeuropska, no da unatoč njoj očekuje dovršetak pregovora do kraja 2009.

"To ponašanje nije europsko. Očekujemo da se pronađu rješenja", rekla je Kosor uoči otvorenja 4. Croatia Summita.

Podsjetila je da je nedavno razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i dodala da "u tome smislu očekuje susrete, razgovore i dovršetak pregovora do kraja godine".

"Mi radimo svoj posao bez prestanka i sigurna sam da ćemo ga dovršiti u roku", naglasila je Kosor, dodavši da će u susretima s visokim dužnosnicima na dubrovačkom summitu posebno istaknuti pitanje slovenske blokade.

Sastanak na vrhu je okupio visoke predstavnike zemalja u regiji, EU-a, Kanade i SAD-a.

Upitan očekuje li jače zauzimanje SAD-a u deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je da SAD želi širenje NATO-a na jugoistok Europe i da podupiru sve zemlje u regiji koje žele ući u Europsku uniju.

Hrvatska je spremna na razgovore u odgovornu ozračju. Ustrajavamo u razdvajanju graničnog pitanja od pristupnih pregovora, u čemu nas podupiru zemlje članice i sve zemlje koje poštuju međunarodno pravo, a u tom smislu ide i američka politika", istaknuo je Jandroković.

Dodao je da je u proteklih nekoliko dana bilo puno "tvrdih izjava sa slovenske strane" i da je sada vrijeme za ozbiljne razgovore.



Pisane vijesti