Predsjednica Vlade s predstavnicima trgovačkih društava

ZAGREB, 30. srpnja 2009. (Hina) - Veliki trgovački lanci neće dizati cijene zbog povećanja stope PDV-a sa 22 na 23 posto, potvrdili su nakon današnjeg sastanka predsjednica Vlade Jadranka Kosor i čelnici 15-ak trgovačkih lanaca.

U kontekstu dizanja stope PDV-a za jedan postotni bod trgovački lanci neće podizati cijene. Oko toga smo se dogovorili, dapače predstavnici trgovačkih lanaca istaknuli su to kao svoje poslovne odluke, kazala je Kosor u izjavi novinarima nakon sastanka s predstavnicima Konzuma, Metroa, Getroa, Mercatora, Diona Dinove, Plodina, Lidla Hrvatske, Keruma, Peveca, Bosa, Tekstilprometa, Spara Hrvatske, Ultragrosa, Kauflanda Hrvatske i Filba Emmezete.
"Zbog promjena stope PDV-a Konzum neće dizati cijene. Taj dodatni napor sektora trgovine bit će na teret vlastitih rezultata, a u cilju očuvanja potrošnje i životnog standarda građana", kazao je predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez.


Predsjednik Uprave Mercatora Hrvatska Hrvoje Štorga kaže kako taj trgovački lanac "podržava inicijativu Vlade i za velik broj svojih proizvoda neće mijenjati cijene. Zorno ćemo pratiti tržište, kako će se ponašati dobavljači, distributeri i proizvođači", najavio je Štorga.
Podršku Vladi, iako na uštrb trgovačkih tvrtki i kočenje razvoja, izrazio je i direktor vinkovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić.


Da neće biti dizanja cijena u Pevecu potvrdio je komercijalni direktor tog lanca Milan Džebić. Bilježimo pad prometa, podržat ćemo sve napore Vlade, a razmišljamo i o sniženju cijena, i do 40 posto u idućih 15 dana, kazao je Džebić ne precizirajući pritom na koliko bi se i koje proizvode to moglo odnositi.

Današnji je sastanak o mogućnostima da podizanje stope PDV-a od 1. kolovoza ne utječe na cijene treći ovotjedni sastanak premijerke s predstavnicima trgovačkih društava, a da neće biti podizanja cijena zbog podizanja stope PDV-a već su ranije obećali i predstavnici javnih poduzeća i tvrtki iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.



Pisane vijesti