Predsjednica Vlade za HTV: Dogovor s Pahorom je dobitak za obje strane

ZAGREB, 11. rujna 2009. (Hina) - Dogovor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom kojim će se deblokirati hrvatski pregovori s EU i odvojeno tražiti rješenje za granično pitanje dobitak je za obje strane, ali ima i šire značenje, za cijeli jugoistok Europe, izjavila je predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor u petak u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Premijerka je iz Stuttgarta, gdje će se tijekom večeri sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, iznijela mišljenje kako je presudno za postizanje dogovora bilo to što je "stvorena dobra, prijateljska atmosfera, s puno povjerenja", a iznimno važnim ocijenila je i to što su se svi uključeni držali dane riječi i radili točno ono što su se dogovorili.

"Puno su učinili i naši suradnici u 'tihoj diplomaciji', ali je važno to što smo se svi, pa i ja osobno, trudili da ovo bude 'win-win' situacija. Svi smo pobjednici, jer maknuti se s mrtve točke i biti na početku rješenja velikog problema, po mojem je mišljenju dobitak za obje strane", kazala je Kosor.

Predsjednica vlade rekla je kako je ne brinu kritike dogovora koje stižu iz slovenske oporbe, pa ni prijetnje referendumom oko ovog rješenja.

"Mislim da je ovo važan dan, novo poglavlje u odnosima dviju susjednih prijateljskih zemalja. No to nije dobra poruka samo nama u Hrvatskoj, budući da mi sad uistinu možemo početi dovršavati veliki posao oko pregovora za ulazak RH u EU, nego je to i poruka ohrabrenja koja ima šire značenje", rekla je Kosor.

"Činjenica da će RH u dogledno vrijeme završiti pregovore i u skoroj budućnosti postati članica EU, u što sam sigurna, dobra je poruka za cijeli jugoistok Europe", pojasnila je premijerka.

Na pitanje o tome koji su poslovi sad konkretno pred Hrvatskom i kad očekuje završetak pregovora s EU, Jadranka Kosor napomenula je kako predstoji još puno posla, iako je puno već i obavljeno.

"Od svih zakona koje smo morali donijeti i uskladiti s pravnom stečevinom EU do kraja ove godine, nama je ukupno ostalo tek deset, a i to ćemo vrlo brzo učiniti. Nastavit ćemo punim intenzitetom, dodati još nove snage", kazala je, dodavši kako je već za sutra sazvala veliki sastanak u vladi sa svim članovima hrvatskog pregovaračkog tima.

Sastanak s, kako ih je nazvala, "ljudima koji su najvažniji u ovom poslu", zatražila je ne samo da bi im zahvalila na dosadašnjem trudu, već i zatražila od njih da nastave "još jače, čvršće, odlučnije, kako bismo sav preostali posao - ono što zovemo 'domaćom zadaćom' - završili do kraja ove ili počekom iduće godine".

"Sigurna sam da ćemo u tome uspjeti, a današnji je dan sigurno dodatni poticaj svima, jer smo krenuli u pravcu konačnog rješenja - s jedne strane završetka pregovora, a s druge pronalaženja modela za rješavanje graničnog pitanja", naglasila je premijerka Jadranka Kosor.

Na kraju razgovora u Dnevniku Kosor je rekla kako se jako veseli susretu s Angelom Merkel, osobito zbog njihovog kratkog susreta u Gdanjsku, na svečanosti obilježavanja 70. godišnjice početka drugog svjetskog rata.

"Budući da sam ja na čelu vlade tek nešto više od dva mjeseca, taj me susret ohrabrio jer mi je kancelarka Merkel rekla da ću u njoj imati pravu potporu, da želi pomoći kao prijateljica Hrvatske, ali i kao moja prijateljica, što mi je iznimno važno", rekla je Kosor.

Predsjednica hrvatske vlade rekla je kako će svoju njemačku kolegicu izvijestiti, između ostaloga, i o razgovorima s premijerom Pahorom u Ljubljani, o tome što su dogovorili, ali i o onome što misli da Hrvatska još treba učiniti za završetak pregovora i za što skoriji ulazak u punopravno članstvo EU.



Pisane vijesti