Predsjednica Vlade otvorila okrugli stol „Teritorijalno ustrojstvo Republike Hrvatske“

ZAGREB, 7. prosinca 2009. (Hina) - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je na okruglom stolu o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske rekla da je politički konsenzus ono bez čega se ne može ići u mogući teritorijalni preustroj.

Ističući važnost najšire javne rasprave o mogućem teritorijalnom preustroju, Kosor je u Novinarskom domu kazala da ništa ne može biti "na tragu poništavanja rezultata lokalnih izbora".

Naglasila je da je Vlada od Ministarstva uprave zatražila detaljnu analizu svih parametara koji mogu biti kriterij za određivanje mogućeg teritorijalnog preustroja.

Ocjenivši kako se nešto mora učiniti navela je da se u praksi pokazuje da neke od jedinica lokalne samouprave teško zadovoljavaju potrebe građana.

Kosor ističe da cjelovita reforma lokalne samouprave treba ići u pravcu razvoja racionalne, kvalitetnije, transparentnije i učinkovitije lokalne upravi koja će biti odgovorna građanima.

Podsjetivši da u Hrvatskoj sada postoji 429 općina, 126 gradova te 20 županija (plus Grad Zagreb) Kosor je kazala da jedan dio njih nema odgovarajuće administrativne i financijske kapacitete.

Navela je da se racionalizacijom teritorijalnog ustroja želi postići smanjenje ukupnih administrativnih troškova lokalne samouprave te jačanje njihovih administrativnih i financijskih kapaciteta.

Kad dobijemo potpune rezultate analize morat ćemo napraviti vrlo precizne kriterije na kojima bi se mogao temeljiti teritorijalni preustroj, a kriteriji bi morali biti jednaki za sve, rekla je.



Pisane vijesti