Okučani: svečano obilježena 15. obljetnica "Bljeska"

OKUČANI, 1. svibnja 2010. (Hina) - Budnicom u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske ulicama Okučana te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima jutros je počelo obilježavanje 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak".

Vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Počast poginulima za domovinu odala su i izaslanstva Oružanih snaga RH na čelu s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom-zbora Josipom Lucićem, Ravnateljstva policije na čelu s glavnim ravnateljem Oliverom Grbićem, županijski i općinski dužnosnici, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih.

Svečanosti obilježavanja 15. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" u Okučanima nazočio je cijeli državni vrh koji je istaknuo važnost te uspješno izvedene akcije za stvaranje hrvatske države.

U "Bljesku" je u nešto više od 30 sati oslobođeno 500 kilometara kvadratnih, poginula su 42 vojnika, a 162 su ranjena. Josipović, Bebić i Kosor zahvalili su im, kao i svim hrvatskim braniteljima, na žrtvi koju su dali za stvaranje samostalne, demokratske Hrvatske.

Uputivši zahvalu u ime Vlade svim poginulim braniteljima premijerka Jadranka Kosor je kazala da je Bljesak bio odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokracije agresorskoj politici Slobodana Miloševića. "To ne smijemo nikada zaboraviti", naglasila je Kosor. Tom je akcijom, kazala je, otvoren put prema konačnoj pobjedi nad politikom mržnje i razaranja.

"I zato valja ponoviti, Domovinski rat bio je pravedan, osloboditeljski i obrambeni", naglasila je.

Premijerka je kazala i da današnja Hrvatska braniteljima koji su ostvarili njenu samostalnost duguje beskompromisnu borbu protiv korupcije, "jer korupcija ruši temelje hrvatske demokracije i države".

Moramo obnoviti i gospodarske temelje hrvatske države, nastavila je i dodala da će se i to učiniti "u istom duhu solidarnosti i domoljublja".

"Za to ima volju, program, instrumente, znanje i potrebnu poltičku hrabrost", kazala je i dodala da se pred svim tim izazovima ne smije posustati. "Opet je vrijeme za hrabre odluke, tako je bilo prije 15 godina, tako je i danas", rekla je i naglasila kako je uvjerena u uspjeh.

U sklopu svečanosti na stadion u Okučanima sletjeli su i padobranci Bojne za specijalno djelovanje. Tom je prigodom dvoje padobranaca zakačilo i ogradu stadiona.

Nakon svečanog obilježavanja u crkvi Svetog Vida služena je misa zadušnica za poginule branitelje koju je predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Dužnosnici i građani obišli su i Tehničko-taktički zbor i info štandove MORH-a.



Pisane vijesti