Predsjednica Vlade pozvala zastupnike da izglasaju predložene promjene Ustava

ZAGREB, 9. lipnja 2010.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas saborske zastupnike da promijene hrvatski Ustav na način kako to predlaže Odbor za Ustav, najavivši da će vlada nakon toga u saborsku proceduru uputiti izmjene ukupno 17 zakona, veliki dio kojih je izravno vezan uz završetak pregovora o članstvu u EU.

"To je veliki posao na koji smo se u vladi pripremili. Na kraju smo velikog, važnog i povijesnog puta - završetak pregovora", poručila je premijerka sa saborske govornice.

Naglasila je da Hrvatska ulazi u završnu fazu pregovora, da je nedavnim pozitivnim ishodom slovenskog referenduma otklonjena još jedna zapreka u pregovorima, ponovivši kako očekuje da će se do ljeta, dakle idućih dana, otvoriti i preostala tri neotvorena pregovaračka poglavlja.

Među tim je poglavljima, napomenula je, i "Pravosuđe i temeljna prava", budući da je Hrvatska, ustvrdila je, pokazala da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, reformira svoje pravosuđe te se učinkovito bori protiv korupcije.

Kosor je zastupnike pozvala da do kraja ljetnog zasjedanja te najesen daju maksimalni doprinos da Hrvatska završi pregovore te početkom iduće godine potpiše ugovor o pristupanju Uniji. "Na europskom je stolu 3,5 milijarde eura za prve dvije godine članstva. To će pomoći da se povoljno riješe brojna pitanja, posebno ona u gospodarstvu i infrastrukturi", poručila je.

U cilju pozitivnog i što skorijeg završetka pregovora, naglasila je, su i predložene ustavne promjene, dio kojih je i izravan uvjet (mjerilo) za zatvaranje određenih pregovaračkih poglavlja.

Najavila je da će vlada, nakon što Sabor promijeni Ustav, u proceduru uputiti prijedloge izmjena 14 zakona koji se izravno i tri zakona koji se neizravno naslanjaju na ustavne promjene.

Kosor je podsjetila i na predložene odredbe iz nacrta ustavnih promjena koje je inicirala vlada, izrazivši zadovoljstvo dogovorom s oporbom oko glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. "Zadovoljni smo što smo se uspjeli dogovoriti, pronašli model, preskočili uskostranačke interese i došli do konkretnih rješenja", kazala je, napominjući kako će tzv. dijaspora po tom rješenju birati tri zastupnika i to u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Među vladinim je prijedlozima i uvrštavanje u preambulu Ustava svih nacionalnih manjina, redefiniranje uloge i postupanja Oružanih snaga, uvođenje instituta uhidbenog naloga, nezastarijevanje kaznenih djela ratnog profiterstva i onih iz vremena pretvorbe i privatizacije. Tu je i uzdizanje na ustavnu kategoriju prava na pristup informacijama, odredbe o referendumu, itd.

Što se tiče još uvijek otvorenog pitanja oko izbora sudaca Ustavnih suda, Kosor je istaknula da je vlada otvorena za razgovore i dogovore.

O prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjena Ustava raspravljaju saborski klubovi.



Pisane vijesti