Predsjednica Vlade na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice

PLOČE, 18. rujna 2010. (Hina) - U Pločama je danas održana središnja svečanost u povodu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice i 19. obljetnice njezina utemeljenja.

Svečanost je počela postrojavanjem pripadnika HRM-a, a okupljenima se obratila premijerka Jadranka Kosor koja je kazala da je Vlada svjesna potreba Hrvatskih oružanih snaga i obveza prema NATO-u te kako podupire modernizaciju i daljnji napredak HRM-a.

Podsjetila je i na osnutak HRM-a istaknuvši kako je današnji dan prigoda sjetiti se svih koji su prije 19 godina ugradili živote te ljubav i odlučnost u formiranju HRM-a koja je dala veliki doprinos u obrani Jadrana, ali i u oslobađanju i povezivanju Dubrovnika s drugim dijelovima Hrvatske.

Zapovjednik HRM-a kontra admiral Ante Urlić kazao je kako je HRM temelj obrane hrvatskih interesa na Jadranu i kako HRM sudjeluje u svim međunarodnim operacijama na Sredozemnom moru.

Ministar obrane Branko Vukelić izvršio je pregled postrojenih pripadnika HRM-a, a pukovnik Jozo Matković pročitao je imena 105 vojnika, časnika i dočasnika koji su unaprijeđeni ili pohvaljeni za uspješan rad.

Današnjoj svečanosti u Pločama nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, ministri Branko Vukelić, Ivan Šuker i Đuro Popijač, te drugi brojni uzvanici i gosti.

HRM počela se ustrojavati 12. rujna 1991. kada je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imenovao admirala Svetu Leticu zapovjednikom HRM-a, čiji pripadnici su dali velik doprinos u Domovnskom ratu, osobito u borbama u Splitskom i Korčulanskom kanalu.

Premijerka Kosor sa suradnicima je nakon Ploča posjetila Opuzen, gdje je na tamošnjoj plantaži otvorila berbu mandarina.



Pisane vijesti