Predsjednica Vlade na svečanoj sjednici Sabora

ZAGREB, 7. listopada 2010.(Hina) - Hrvatski sabor danas je svečanom sjednicom obilježio Dan neovisnosti, u znak sjećanja na 8. listopada 1991. kada je Sabor raskinuo državnopravne veze Hrvatske s bivšom SFRJ, a potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tom je prigodom istaknuo da su sve tri grane vlasti danas pred izazovom da zaštite temeljna demokratska načela te združenim djelovanjem očiste Hrvatsku od kriminala i korupcije.

Šeks je u prigodnom govoru naglasio da je osmolistopadska odluka omogućila demokratski put Hrvatske, njezinu izgradnju kao zemlje demokracije na načelima diobe vlasti, vladavine prava, jamčenja i ostvarivanja ljudskih prava i sloboda i prava nacionalnih manjinskih zajednica kao bogatstvu Hrvatske.

"Upravo ova temeljna načela demokratske Hrvatske, vladavine prava, danas je pred velikim izazovom, izazovom da sve tri grane vlasti - zakonodavna, izvršna i sudbena vlast - odgovore svojoj ustavnoj ulozi u oživotvorenju vladavine prava. Zakonodavnoj da stvori zakonski okvir i instrumentarij, izvršnoj (vladi) da ohrabruje i stvara širok prostor slobode neovisnoj sudskoj vlasti da u svom djelokrugu, čvrsto i odlučno, u okviru zakona, promiče vladavinu prava", poručio je.

Šeks je naglasio da je Sabor donio zakone koji su neophodni alat u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, da vlada i njena predsjednica Jadranka Kosor hrabro i odlučno ohrabruju i stvaraju važan okvir za slobodno i djelotvorno funkcioniranje nadležnih tijela u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Značajan doprinos vladavini prava i borbi protiv korupcije, dodao je, daje i predsjednik Republike Ivo Josipović.

"Združenim djelovanjem svih grana vlasti i ovlasti Predsjednika Republike ima nade da se Hrvatska pročisti i očisti i sasječe opako korijenje korupcijske hidre", poručio je.

Šeks je naglasio da je Sabor, Božićnim ustavom i ostalim državotvornim aktima, suverenu Hrvatsku projektirao demokratsku zemlju vladavine prava, ali i kao socijalnu državu, zemlju socijalnih prava.

"Pojmovi nezavisnost, suverenost, samostalnost, vladavina prava, ljudska prava i slobode nemaju nikakav smisao i nemaju odjeka u srcima onih koji nemaju posla, nezaposleni kojima se uskraćuje pravo na rad, oni koji ne vide perspektivu za svoje osnovne egzistencijalne životne potrebe. Stoga je borba za pravnu državu, za vladavinu prava jednako važna kao i borba za socijalnu pravdu i socijalnu državu. Jer istinska nezavisnost i suverenost jedne zemlje mjeri se i s nezavisnošću čovjeka i ostvarenju za njega pravde rada i kruga", rekao je.

Šeks, koji je tog 8. listopada 1991. predsjedavao saborskom sjednicom u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, istaknuo je kako je za hrvatski narod i građane Hrvatske stjecanje neovisnosti jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji događaj u povijesti.

Taj dan, naglasio je, predstavlja trenutak koji snažno simbolizira odlučnost naroda da svoju sudbinu i budućnost uzme u svoje ruke - da suvereno u svojoj državi, svojoj domovini, samostalno upravlja narodnim i državnim poslovima.

Upravo to se, ustvrdio je Šeks, i dogodilo 8. listopada 1991., kada su hrvatski građani putem svojih demokratski izabranih zastupnika u Saboru donijeli povijesnu Odluku i raskidu državnopravnih sveza s dotadašnjom SFRJ.

Podsjetio je da se tom odlukom proklamirana neovisnost morala izboriti i obraniti žrtvom, krvlju i životima tisuća i tisuća hrvatskih ljudi, branitelja i civila, pobjedom u nametnutom pravednom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

Naglasio je da, uz hrvatske branitelje i njihovu žrtvu, Hrvatska zahvalnost za osmolistopadsku odluku duguje i zastupnicima prvog saziva Sabora koji je tada gotovo jednoglasno izrazio narodnu volju za suverenom i neovisnom državom. Zahvalnost i priznanje, dodao je, treba odati i tadašnjem državnom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Šeks je istaknuo da je osmolistopadska odluka značila i definitivni raskid i odbacivanje komunističkog jednopartijskog ideološkog monopola i raskid s totalitarnim i autoritarnim režimima diktature i nedemokratske ideološke države.

Svečanoj saborskoj sjednici nazoči državni vrh na čelu s predsjednicima države, vlade i Sabora Ivom Josipovićem, Jadrankom Kosor i Lukom Bebićem, bivši predsjednik države Stjepan Mesić, ministri u vladi, saborski zastupnici, predstavnici pravosudne vlasti, vjerskih zajednica i diplomatskog zbora, te drugi uglednici.

Sjednicu je otvorio i okupljene pozdravio predsjednik Sabora Luka Bebić, također ustvrdivši da je osmolistopadskom odlukom Hrvatska donijela čvrstu i nepokolebljivu, zadnju povijesnu odluku na putu ka punoj nezavisnosti koju živi već 19 godina.



Pisane vijesti