Predsjednica Vlade otvorila novu zgradu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta na Trsatu

RIJEKA,22. prosinca 2010.(Hina) - Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ocijenila je danas otvarajući novu zgradu Filozofskoga i Učiteljskog fakulteta u sklopu Sveučilišnog kampusa na Trsatu, površine 21.015 metara četvornih, da to nije projekt samo za 21., nego i za 22. stoljeće.

Kako je rekla predsjednica vlade Jadranka Kosor, riječ je o prevažnoj investiciji, a posebna je vrijednost u tome što predstavlja ulaganje u znanje. "Tako ulažemo u gospodarstvo i budućnost", istaknula je.

S tim u vezi rekla je da je s danas zatvorena tri poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om zatvoreno ukupno 28 poglavlja. Na samom smo kraju tog postupka, rekla je i najavila zatvaranje 8. i 23. poglavlja početkom sljedeće godine.

Potvrđuju se naše najave da će pregovori završiti te uslijediti potpisivanje pristupnog ugovora do sredine 2011. Nakon toga slijedi provedba referenduma o ulasku Hrvatske u EU", istaknula je, dodajući kako vjeruje da će se "potvrdno izjasniti" golema većina građana.

Uz danas otvorenu zgradu s dva fakulteta bit će i studentski savjetovališni centar. Zgrada je izgrađena kao zajednički kompleks, a oba fakulteta imaju zaseban ulaz. U zgradi je 20 učionica, četiri računalne učionice, 25 predavaonica, više od 150 kabineta te 18 seminarskih dvorana. Izgradnja danas otvorene zgrade stajala je 169 milijuna kuna.

Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ocijenio je uređenje Sveučilišnog kampusa u Rijeci jednim od najvažnijih događaja u gradu u ovom stoljeću. Najavio je uređenje studentskog restorana krajem siječnja sljedeće godine te do kraja veljače otvaranje zgrada Građevinskog fakulteta i sveučilišnih odjela. Sveučilište će dobiti 70.000 metara četvornih novog prostora, rekao je Lučin, dodajući da je "vrijednost uređenja prve faze kampusa 600 milijuna kuna".

Osim njega, nazočnima su govorili dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar, dekanica Učiteljskog fakulteta Jasna Krstović, bivši rektor Daniel Rukavina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a zgradu je blagoslovio generalni vikar riječke nadbiskupije Emil Svažić. U pratnji predsjednice vlade Jadranke Kosor bili su ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.



Pisane vijesti