Predsjednica Vlade posjetila rodilje u Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb

ZAGREB, 1. siječnja 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je, na Novu godinu, tradicionalno posjetila rodilje i novorođenčad u Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb u Petrovoj ulici, gdje je u prvim sekundama Nove godine rođen dječak.



Dječaka, teškog 4200 grama i 51 centimetara dugog, rodila je Pranvera Temaj iz Zagreba.

Predstojniku Klinike Slavku Oreškoviću premijerka je, uz želju da se rađa što više djece, uručila bronhijalni aspirator za inkubator CALEO, vrijedan oko 7500 kuna.

"Pratimo našu nacionalnu populacijsku politiku, kao što vidite, rezultati su dobri", izjavila je novinarima Kosor.

Podsjetila je da je početkom prošle godine novi zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama stupio na snagu te istaknula da daje rezultate.

"Evo i u ovoj godini osigurali smo znatna i veća sredstva za rodiljne naknade nego što je to bilo u 2010", rekla je Kosor. Dodala je da s ponosom ističe da ni u 2009. u sva tri rebalansa, niti u 2010. kroz rebalans nisu smanjivana sredstva za rodiljne naknade i za doplatak za djecu budući da je provedba nacionalne populacijske politike jedan od ciljeva i ove vlade.

Istaknula je da su to velika sredstva, otprilike četiri milijarde kuna, a nisu smanjivana zato što mislimo da je ulaganje u djecu, odnosno u mlade obitelji ulaganje u budućnost, ali i ulaganje u gospodarstvo, što su strateški ciljevi Hrvatske i tu ni jedna vlada ne smije popustiti i posustati.

Rekla je da je bilo puno pritisaka i da se sredstva za tu namjenu smanje kad se donosio proračun za 2011.

"Mi u Vladi mislimo da bi to bilo apsolutno pogrešno jer su rezultati dobri. Od kraja 2003., kad se rodilo najmanje djece u Hrvatskoj ikada, upravo zato što se nije dosljedno provodila populacijska politika, danas se, situacija mijenja nakon uvođenja i donošenja novih propisa, osobito početkom prošle godine zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama", rekla je.

Sa zadovoljstvom je istaknula da se povećava broj očeva koji koriste dodatni dopust. Rekla je da je on u 2010. bio veći nego u 2009., te da to osobito veseli, jer je očito da ipak polako, sustavno, ali sigurno provodimo i Zakon o ravnopravnosti spolova.

Kosor je rekla da je to omogućio i ovaj sustav jer su unatoč krizi i recesiji delimitirane rodiljne naknade u prvih šest mjeseci za zaposlene majke, ali prvi put i rodiljne naknade za one žene koje nisu nikada radile. Istaknula je da je to nešto što je sasvim sigurno bio korak naprijed i u tome, kako je rekla, ova Vlada ne posustaje, unatoč teškoćama, brojnim pritiscima i krizi.

Premijerka vjeruje da ova godina donosi puno više zadovoljstva i da će biti dobra na svim područjima, pa i na ovom te će se rađati više djece. Poručila je kako želi da se ostvare svi naši planovi.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb u Petrovoj ulici Slavko Orešković rekao je da je u toj Klinici u prvih sat vremena u Novoj godini rođeno četvero djece.



Pisane vijesti