Europski parlament podupire skori završetak pregovora s RH

STRASBOURG, 15. veljače 2011.(Hina) - Europski parlament podupire skori završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom i smatra da je njezin ulazak i u interesu Europske unije, istaknuto je u utorak u Strasbourgu gdje je premijerka Jadranka Kosor razgovarala s čelnim ljudima EP-a.

Premijerka Kosor sastala se u sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu s predsjednikom Parlamenta Jerzyem Buzekom, povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka. U srijedu će Europski parlament raspravljati i glasovati o rezoluciji o napretku Hrvatske.

"Mislim da doista trčimo posljednje metre i da ćemo dovršiti pregovore u lipnju na kraju mađarskog predsjedništva", istaknula je premijerka Kosor nakon sastanka s predsjednikom EP-a Jerzyem Buzekom.

Ona je dodala kako je moguće u travnju zatvoriti tri, a onda u lipnja preostala preostala poglavlja. Hrvatskoj je do kraja pregovora ostalo zatvoriti još šest poglavlja, odnosno sedam ako se računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori.

"Ustrajno radimo na svim poglavljima, ali smo osobito zaokupljeni s poglavljem Tržišno natjecanje koje je vezano uz brodogradnju i poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i vjerujem da se prepoznaje da u tome imamo uspjeha", rekla je Kosor.

"Za nas je ovo vrlo važan trenutak jer će se sutra glasovati o Hrvatskoj, pristupnim pregovorima i budućem proširenju. Naša je pozicija vrlo pozitivna i očekuje vrlo pozitivno glasovanje u Europskom parlamentu", rekao je predsjednik Buzek, dodajući da je pristupanje Hrvatske "vrlo važno i za EU i njezinu politiku susjedstva i suradnju cijelim Balkanom"

"To je u obostranom interesu", rekao je.

On je čestitao Hrvatskoj na svemu što je do sada učinila u pregovorima. "To je veliki napredak i mislim da je Hrvatska zemlja model za balkanske zemlje. Nama je vrlo važna stabilnost regije", rekao je Buzek pohvalivši Hrvatsku za njezinu suradnju sa Srbijom, BiH i ostalim zemljama te za vrlo uspješne pregovore o graničnim pitanjima sa Slovenijom. Rekao je da se otvorena pitanja među susjedima trebaju riješiti prije proširenja.

Buzek je ukazao i na važnost dovršetka posla u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, pitanju brodogradilišta i reformi javne uprave.

Premijerka Kosor je istaknula "opredjeljenost Hrvatska da nastavi s reformama i nakon završetka pregovora".

"Hrvatska je vlada odlučna nastaviti s reformama jer sve donesene odluke i zakoni moraju biti vidljivi u svakonodnevnom životu. U svim današnjim razgovorima bilo je riječi o posebice o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i želim reći da u borbi protiv korupcije i organizrianog kriminala i o velikom poslu koji i dalje traje vezano za procesuiranje ratnih zločina mi rabimo iste kriterije, da radimo u svim smjerovima i da nema nedodirljivih", rekla je.

Premijerka je također rekla da će Hrvatska i nakon ulaska u EU podržavati svoje susjede na njihovu putu u europskim integracijama.

"Imao sam vrlo koristan i konstruktivan sastanaka s premijerkom Kosor. Razgovarali smo o tome da je važno zadržati momentum u pristupnim pregovorima i u rješavanju preostalih pitanja tako da se pregovori mogu zaključiti", priopćeno je iz ureda povjerenika Fuelea nakon razgovora.

"Sa svoje sam strane naglasio da se Hrvatska treba usmjeriti na ispunjavanje svih mjerila za zatvaranje poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Zahvalio sam premijerki na informaciji o napretku koji je Hrvatska do sada učinila u svakom od mjerila. Mi ćemo tu informaciju uzeti u obzir u našem privremenom izvješću o tom poglavlju sredinom ožujka", rekao je Fuele.

Europska komisija je najavila da će 11. ožujka zemljama članicama dostaviti privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 na temelju kojeg će one onda donijeti odluku o zatvaranju toga poglavlja.

"Mi se nadamo da će izvješće Europske komisije biti pozitivno i da će to biti pozitivan signal i priznavanje napora koji su do sada učinili Hrvatska i hrvatski građani", rekao je Joseph Daul, predsjednik najbrojnijeg zastupničkog kluba u Europskom parlamentu - Europske pučke stranke.

On je izrazio želju da Hrvatska što prije postane punopravnom članicom EU-a.

Joseph Daul je najavio da će se središnji odbor kluba zastupnika Europske pučke stranke sastati početkom ožujka u Zagrebu na kojem će razgovarati o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji, a jedna od glavnih tema bit će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Članovi središnjeg odbora kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) boravit će u Zagrebu 3. i 4. ožujka, nekoliko dana prije nego što će Europska komisija predati privremeno izvješće o poglavlju 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Na sastanku će sudjelovati i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

Osim o poglavlju 23, na sastanku će se raspravljati i o gospodarskoj prednosti članstva u EU-u te o implikacijama koje će hrvatsko članstvo imati na perspektivu proširenja i na ostale zemlje u regiji.

I predsjednik socijalističkog zastupničkog kluba, drugog po snazi u Europskom parlamentu, Martin Schulz istaknuo je da Hrvatska napravila veliki napredak i da stoga očekuje da će "u lipnju sve ići glatko".

"Smatram da je Hrvatska u posljednje vrijeme napravila veliki napredak. Došlo je do velikih promjena u zemlji i kao primjer ističem dogovor između Hrvatske i Slovnije oko granice. To je također primjer kako europski utjecaj može imati uspjeha i stoga smatram da u lipnju sve može ići glatko", rekao je Schulz

I šef zastupničkog kluba Zelenih Daniel Cohn-Bendit je rekao da njegova frakcija podupire Hrvatsku. "Zeleni su i do sada podržavali Hrvatsku", rekao je Cohn-Bendit.

On je rekao da je s premijerkom Kosor razgovarao i o procesuiranju ratnih zločina i posljednjem izvješću Amnesty Internationala na tu temu. "Premijerka Kosor je danas obećala da će Hrvatska i na to odgovoriti", rekao je Cohn-Bendit.



Pisane vijesti