Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u Vukovaru

VUKOVAR, 16. ožujka 2011. (Hina) - Obnovljeni Učenički dom, u obnovu kojeg su Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, američka vojska i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara uložili nešto manje od 10 milijuna kuna, otvoren je u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.

Dom, u kojem je trenutačno smješteno 85 učenika, na uporabu je predala predsjednica vlade Jadranka Kosor.

Tijekom svečanosti, kojoj su nazočni bili potpredsjednici vlade Petar Čobanković i Božidar Pankretić te ministar obrazovanja Radovan Fuchs, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, premijerka je istaknula kako je članstvo Hrvatske u EU važno i zbog mladih ljudi. Kako je objasnila, ulaskom u EU otvorit će se posve drukčije mogućnosti u obrazovanju i zapošljavanju, posebice mladih u Hrvatskoj.

Također je dodala kako, osim ulaska u EU, glavni vladin cilj borba za gospodarski oporavak te protiv kriminala i korupcije.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley u toj je prigodi kazao da je u obnovu vukovarskog doma za učenike američka vojska uložila više od 500.000 dolara, ocijenivši kako za Hrvatsku nije ništa važnije od budućnosti djece i njihova obrazovanja.

"Obnova doma pokazuje i partnerstvo između vlade SAD-a i Hrvatske", ocijenio je Foley.

Učenički dom u Vukovaru, izgrađen 1936., teško je stradao u Domovinskom ratu, a obnova je počela prošle godine.

U njegovu obnovu ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva uložilo je 6,5 milijuna kuna, a fond za obnovu i razvoj grada Vukovara 1,2 milijuna kuna.

Dom može primiti 120 učenika, a trenutačno ih je 85.



Pisane vijesti